Een efficiënte magazijninrichting: hoe pak je dat aan?

Wil je je workflow als onderneming verbeteren? Dan is het efficiënt indelen van je magazijn vast en zeker een must. Veel bedrijfsleiders beseffen jammer genoeg niet altijd het belang van een overzichtelijk magazijn en als ze dat wel doen, slagen ze er vaak niet in om deze belangrijke ruimte effectief goed in te richten. Wil je niet dezelfde fout maken? Lees dan snel verder.

Het magazijn is een van de belangrijkste ruimtes in elke onderneming die goederen opslaat en transporteert. Het spreekt dan ook voor zich dat je best voldoende aandacht besteedt aan de indeling ervan. Onderstaande tips voor magazijninrichting helpen je zeker op weg!

1. Houd de indeling logisch

Hoe meer geordend je magazijn is ingericht, hoe aangenamer en gemakkelijker het is om erin te werken. Vaak onderschatte, maar erg belangrijke hulpmiddelen hierbij zijn containers of plastic bakken.

Hoewel je hele grote spullen en goederen natuurlijk niet zomaar in een bak kunt opbergen en beter op rekken of stellingen plaatst, zijn plastic bakken wel perfect voor kleine spullen die je snel verliest en de ruimte meteen wanordelijk doen lijken. Label ze volgens inhoud, houd ze volgens categorie bij en je magazijn oogt meteen een stuk overzichtelijker.

2. Automatisering is troef

Van loopbanden om de juiste spullen naar de juiste plek te transporteren tot heftrucks om meerdere palletten tegelijkertijd op grote hoogte te plaatsen, er zijn ontelbare manieren om de inrichting van je magazijn te automatiseren.

Automatisering is dan misschien wel een heuse investering – je hebt er immers speciale machines en voertuigen voor nodig – het is een onmisbare stap als je tijds- en kostenefficiënt te werk wilt gaan. Andere goede voorbeelden van automatisatie in een magazijn zijn:

  • pallet rollenbanen
  • magazijnkranen
  • picking-stations met extra hoog rendement
  • shuttle systemen voor bakken en dozen

3. Werk in de hoogte

Het spreekt een beetje voor zich, maar in de hoogte werken is essentieel als je wilt dat de inrichting van je magazijn compleet is. De meeste magazijnen zijn een stuk hoger dan een gemiddeld pand, dus maak daar zo veel mogelijk gebruik van.

Zet stellingen op die zo hoog mogelijk reiken – zolang ze nog voldoen aan de veiligheidsnormen – en investeer in de nodige machines om palletten vlot op te kunnen stapelen. Op die manier benut je alle beschikbare ruimte, waardoor je veel meer kunt opslaan en ook gemakkelijker het overzicht behoudt.

4. Efficiëntie is geen stilstaand begrip

Net zoals dat bij alle andere sectoren en elk aspect van de bedrijfsvoering het geval is, staat ook de logistieke branche niet stil. Dit betekent dat er altijd maar nieuwe manieren ontstaan om magazijnen efficiënter, goedkoper en veiliger in te richten.

Als bedrijfsleider doe je er dan ook goed aan om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zo mis je niets en blijft je onderneming competitief met de concurrentie, dankzij een vlotte workflow op basis van de nieuwste technologieën.

Een goede magazijninrichting is goud waard

Of je nu net begint als zelfstandige of een groot internationaal bedrijf nog efficiënter wilt maken, een goede magazijninrichting is essentieel. Gebruik bovenstaande tips om het goed te doen en je plukt er ongetwijfeld de vruchten van.

Total
0
Shares
Previous Article

Het re-integratietraject bij ziekte: een gids voor succesvolle terugkeer naar werk

Next Article

Waarom je jouw financiële administratie moet uitbesteden bij een administratiekantoor

Related Posts