Won Yip vermogen: hoeveel verdient de horecakoning?

won yip vermogen

Hij wordt ook wel de horecakoning van de Dam genoemd. Inmiddels schittert de beroemde Chinese zakenman ook in een televisieprogramma genaamd Dragon’s Den. Over wie we het hebben? Won Yip natuurlijk. Maar wie is deze man? En wat is zijn vermogen?

Het verhaal van Won Yip

De American Dream is hoe je het levensverhaal van Won Yip waarschijnlijk het beste kunt omschrijven. Zijn ouders waren ooit Chinese bootvluchtelingen die in 1961 vanuit Cuba in Rotterdam aankwamen. Ze hadden helemaal niks en moesten hier een nieuw bestaan opbouwen. Won Yip is in Tilburg geboren, maar verhuisde niet veel later met zijn gezin naar het Zeeuwse Vlissingen. Hier begonnen zijn ouders een Chinees restaurant, dat erg succesvol werd. De vier kinderen van het gezin, zus Annie, broer Long, Won en broertje Johnny moesten op jonge leeftijd meehelpen in het restaurant. Ze pelden knoflook, schilden uien, haalden tafellakens door de strijkmachine en zetten stoelen op het terras. De kinderen moesten hard werken, maar kregen daar wel iets voor terug. Broer Long Yip vertelde later: ‘We kregen jaarlijks een nieuwe fiets en als onze ouders naar Hongkong gingen, kwamen ze terug met merkkleding en de nieuwe walkmans. Hun restaurant liep fantastisch.’

Een ondernemer

Won Jip had het ondernemers vak al op jonge leeftijd onder de knie. Hij liet zijn krantenwijk door iemand anders lopen en op het schoolplein verkocht hij zijn afdankertjes. Won ronde zijn Mavo af, probeerde een tijdje de Havo, maar besloot dat dat uiteindelijk niks voor hem was. Op 19-jarige leeftijd ging hij werken voor zijn ouders. Hij spaarde veel en leende verder kapitaal om zijn eerste café te kunnen openen in Goes (Zeeland). Dit café heette Pubbles en werd een groot succes. Dit was de eerste stap naar een het grote horeca-imperium dat Won vandaag de dag heeft. Na Pubbles kreeg hij een aanbieding om een cafe te kopen in Amsterdam. Hij was nog geen twintig jaar en zelfs nog nooit in Amsterdam geweest. Het cafe dat hij wilde kopen, lag op een goede plek namelijk aan het Spui. Zonder er ooit te zijn geweest, kocht hij het cafe. Daarna kocht hij de volgende zaken in de hoofdstad: Yip Fellows, Majestic, Euro Pub, Players en Sushi Samba, dat onderdeel uitmaakt van een internationaal restaurantketen. In 2019 opende Won Yip Simply Fish, weer in Amsterdam en een foodmarket in Scheveningen waarvan zijn bedrijf een belang van 51 procent heeft. Dat hij zo succesvol is komt volgens hem doordat hij de Chinese mentaliteit heeft. Hij is veel ambitieuzer dan de gemiddelde Nederlander. Nederlanders zijn eerder tevreden. Chinezen gaan door. Werkdagen van zestien uur zijn niet ongewoon voor de horecakoning van de Dam.

Salaris van Won Yip

Het salaris van Won Yip is iets waar veel mensen erg nieuwsgierig naar zijn. In totaal heeft Yip 7 horecabedrijven in Amsterdam en daarnaast heeft hij ook een forse investering gedaan in het televisieprogramma Dragons’ Den. Tegen quote zei hij: ‘Sommigen denken misschien dat ik in de drugs zit, of in de wapenhandel. Die zou ik het liefst een treinkaartje naar Amsterdam geven, en ze vertellen hoe ze van het station naar de Dam kunnen komen. Vervolgens zou ik ze willen vragen bij het monument te gaan staan en om zich heen te kijken. Alle kroegen die ze daar zien, zijn inmiddels van mij. Als ze zien hoe vol die zitten, hoe druk de terrassen ‘ s zomers zijn, begrijpen ze wel dat je daar veel mee kunt verdienen.’ Zijn horecabedrijven zijn zeer succesvol en zelfs midden in de crisis worden de zaken van Won Yip gezien als een van de weinige horecabedrijven die toch op de been weten te blijven. Het salaris Won Yip is naar schatting zeker 1 miljoen euro per maand. Dat is natuurlijk niet mis. Maar zijn inkomen is niet helemaal vast te stellen. Dit komt doordat het per maand nogal kan verschillen. Als we uit gaan van 1 miljoen dan verdient hij 12 miljoen euro per jaar, 1 miloen euro per maand, 230.769 euro per week, 32.967 euro per dag en 1.373 euro per uur.

Het vermogen van Won Yip

Met zo’n riant inkomen is het niet gek dat deze horeco ondernemer ook een behoorlijk vermogen heeft. Zijn vermogen wordt geschat op 40 miljoen. De ondernemer kocht het duurste penthouse van Nederland wat hem zeker 16 miljoen euro gekost zou hebben. Daarnaast leeft Yip goed. Zo heeft hij ook een boerderij gekocht net buiten Goes. Tegen de Quote vertelde hij dat het een beetje een hobbyproject was. ‘Ik heb tegen Jan des Bouvrie gezegd dat hij zich mocht uitleven. We zijn er al vier jaar mee bezig, alles wordt vernieuwd, van de fundering tot het dak. Daar gaan miljoenen in zitten. In verband met de crisis heb ik voorlopig wel een bouwstop.’ Won Yip deed een investering in het televisieprogramma Dragons’ Den en heeft daarnaast ook aandelen in grote horecabedrijven in onder andere Londen.

Bekendheid

In 2016 kocht Won Yip het duurste penthouse van het land, boven in het toen nog te bouwen Pontsteigergebouw in Amsterdam. Hierdoor kreeg die landelijk veel bekendheid. In totaal kocht hij 1400 vierkante meter waarvan tweederde binnen twee jaar werd verkocht met winst, uiteraard. Tegenwoordig kennen mensen hem vooral van het televisieprogramma Dregon’s Den.  In het programma krijgen beginnende ondernemers de mogelijkheid hun droom waar te maken door aan een panel van investeerders (‘dragons’) hun plannen uiteen te zetten in een pitch van vijf à tien minuten. Zij vragen de ‘dragons’ een bedrag te investeren in ruil voor een percentage van het bedrijf. Vervolgens worden ze door het panel ondervraagd over hun product(en), hun plannen, hun omzet en hun winstprognoses. De dragons beslissen of zij in het bedrijfsplan willen investeren en voor welk bedrag en tegen welk percentage. In dit programma is Won Yip een van de vijf ondernemers die beslist of de plannen van de beginnende ondernemers worden gefinancierd.

Total
0
Shares
Previous Article

Peter Gillis vermogen: hoeveel verdient de ondernemer van Massa is Kassa?

Next Article
Hoeveel verdient populaire vlogger Don de Jong met Youtube?

Wat is loonheffingskorting? Betekenis en uitleg

Related Posts