Banksparen: wat is het en hoe werkt het? 

bank blur business buy
Photo by Pixabay on Pexels.com

Met banksparen op een geblokkeerde rekening zet je nu geld opzij voor een aanvullend pensioen later. Zo kun je bouwen aan je vermogen. Nieuwsgierig naar meer? Lees snel verder! 

Wat is banksparen? 

Banksparen is een manier extra geld te sparen voor je pensioen. Het is een pensioenproduct dat wordt aangeboden door banken en andere financiële instellingen. 

Sparen of beleggen?

De term banksparen is wat verwarrend, omdat je ook mag beleggen. Met beleggen is er kans op een hoger rendement, maar je kunt je geld ook (deels) verliezen. Sparen is een veiligere keuze, maar door inflatie kan je vermogen ondanks de ontvangen rente minder waard worden.

Banksparen heeft een aantal voordelen ten opzichte van sparen op een gewone spaar- of beleggingsrekening. Denk hierbij aan mogelijke belastingvoordelen. Anders dan bij een gewone spaar- of beleggingsrekeningrekening kun je echter tussendoor geen geld opnemen van een bankspaarrekening. Het is een geblokkeerde rekening en alleen bij arbeidsongeschiktheid kun je eerder dan je AOW-leeftijd aan het geld komen.

Hoe werkt banksparen? 

Met banksparen wordt het geld op je bankspaarrekening ingelegd bij een bank of financiële instelling. Dit levert je uiteindelijk rente of beleggingsrendement op. Hoeveel spaarrente je ontvangt is afhankelijk van de rente die de bank of financiële instelling biedt. Dat kan een vaste of variabele rente zijn. Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen op je bankspaarrekening. Hoeveel beleggingsrendement je maakt is afhankelijk van hoe je belegt binnen het product. Zo maak je kans op meer rendement, maar tegelijk is er ook het risico dat je (een deel van) je inleg verliest.

Belastingvoordelen bij een bankspaarrekening.

Met een bankspaarrekening kun je profiteren van belastingvoordelen. Het geld dat je inlegt op de bankspaarrekening mag je namelijk in aftrek brengen van je inkomen in box 1 bij je belastingaangifte. Op voorwaarde dat het past binnen je jaar- of reserveringsruimte. Jaarruimte is het bedrag dat je in een bepaald jaar maximaal mag inleggen wanneer je een pensioengat of pensioentekort hebt. Wanneer je pensioen wordt uitgekeerd, betaalt je echter wel belasting over dit geld. Maar vaak zit je dan in een lager belastingtarief. 

Als je geld inlegt op een bankspaarrekening dan is het saldo op de rekening vrijgesteld van vermogensbelasting. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over het gespaarde bedrag. 

Tips voor banksparen voor later

Wil je binnenkort starten met banksparen? Dan is het goed om even stil te staan bij onderstaande tips. Op die manier ben je goed voorbereid! 

Jouw financiële situatie

Allereerst kijk je naar jouw eigen situatie te bekijken. Hoeveel geld heb je nodig om je levensonderhoud na pensionering te betalen? Hoeveel kun je nu missen om voor later te sparen of te beleggen? En wat mag je investeren, wat is je jaarruimte of reserveringsruimte? Het bedrag dat je maximaal met belastingvoordeel kunt sparen is afhankelijk van je jaar- of reserveringsruimte.

Als je dit op een rijtje hebt kun je eenvoudig de juiste bankspaarrekening kiezen. 

Kies de optie die bij je past

Bij banksparen heb je te maken met verschillende opties. We raden je daarom aan om iedere optie zorgvuldig te bekijken. Beleggen of sparen, een vaste of variabele rente? Vergelijk de rentestanden van de verschillende aanbieders. Zo kun je eenvoudig een optie kiezen die bij je past!

Past beleggen beter bij je? Dan is het wel belangrijk om alle mogelijke risico’s te bekijken. Kijk goed of en hoeveel risico je wilt nemen. Je kunt bij beleggen tenslotte je inleg verliezen. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe je je vermogen kunt laten groeien en hoe je de mogelijke risico’s kunt beperken. 

Bekijk alle risico’s 

Het geld staat op een geblokkeerde rekening, dus je kunt je geld niet tussendoor opnemen. 

Hoewel banksparen een veilige manier is om geld te sparen, zijn hier ook risico’s aan verbonden. De rente die je krijgt is afhankelijk van de rente die de bank of financiële instelling geeft. Als je kiest voor een variabele rente en die daalt, dan kun je minder vermogen opbouwen. Met een vaste rente weet je wat je krijgt, maar loop je misschien weer geld mis als de rente stijgt.

Het is dus belangrijk om je te informeren over de spelregels en de mogelijke risico’s voordat je je keuze maakt. 

Meer weten over banksparen? 

Wil je meer weten over banksparen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je bank of financieel adviseur voor alle mogelijkheden.

Total
0
Shares
Previous Article

Dé beste tips en tricks voor het verkopen van je bedrijf

Next Article

Ontdek dé tips voor het laten drukken van posters

Related Posts