Hoe kies je de juiste hypotheek? Voordat je een hypotheek kiest, is het verstandig om rekening te houden met verschillende factoren. We geven je een uitleg over enkele zaken die belangrijk zijn om mee te nemen in je overweging.
Hypotheekvormen
Bij het afsluiten van een hypotheek kan tussen verschillende hypotheekvormen gekozen worden. Het te betalen bedrag bestaat altijd uit een stuk aflossing en rente.
1. Annuïteiten: Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand gedurende de looptijd. In het begin van de looptijd wordt voornamelijk de rente betaald en aan het einde voornamelijk de aflossing.
2. Lineaire: Bij een lineaire hypotheek worden de maandlasten in de loop der jaren minder. Iedere maand los je een vast bedrag af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld en betaal je minder rente.
3. Aflossingsvrij: Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente en wordt niets afgelost. Aan het einde van de looptijd dient het gehele hypotheekbedrag in één keer te worden afgelost.
4. Spaar: Bij een spaarhypotheek bestaat het maandelijkse bedrag uit rente en premie voor een spaarrekening of levensverzekering. Aan het einde van de looptijd los je de hypotheek af door het gespaarde bedrag dat de verzekeraar uitkeert.
Rentevaste periode
De rentevaste periode is de periode waarin de rente van de hypotheek wordt vastgezet. Deze periode kan variëren van een paar jaar tot 30 jaar. Het kiezen van een bepaalde rentevaste periode kan een grote invloed hebben op de maandelijkse lasten en hiermee financiële zekerheid. Bij een korte rentevaste periode profiteer je vaak van een lagere rente. De rente bij een langere rentevaste periode zoals 20 of 30 jaar ligt vaak hoger. Een langere rentevaste periode geeft meer zekerheid over de hoogte van je maandelijkse lasten en je profiteert van een hogere renteaftrek.
Overige voorwaarden
Er zijn een aantal andere voorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden bij het afsluiten van een hypotheek. Een aantal belangrijke voorwaarden zijn:
1. Boetevrije aflossing: Bij sommige hypotheekverstrekkers krijg je de mogelijkheid om jaarlijks een bepaald percentage boetevrij af te lossen. Hiermee kun je rentekosten besparen.
2. Voorwaarden bij verhuizing: Wanneer je binnen de rentevaste periode wilt gaan verhuizen is het belangrijk om te weten welke voorwaarden gelden voor het meenemen van de lening naar een nieuwe woning.
3. Overlijdensrisicoverzekering: Sommige hypotheekverstrekkers stellen het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
4. Bijkomende kosten: Er komen bijkomende kosten bij het afsluiten zoals advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en eventuele bankgarantiekosten.
Maximaal hypotheekbedrag
Verschillende factoren bepalen het maximale hypotheekbedrag.
1. Inkomen: Hypotheekverstrekkers kijken naar je bruto- of netto-inkomen.
2. Financiële verplichtingen: Verplichtingen zoals leningen, een studieschuld, alimentatie of andere lasten hebben ook een invloed op het maximaal te lenen bedrag.
3. Waarde van de woning: Tot een bepaald percentage van de waarde van de woning kun je een hypotheek krijgen.
4. Rentestand: Een hogere rente zal zorgen voor een lager leenbedrag, omdat de maandlasten hoger zullen zijn.
Tips
Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Een hypotheekadviseur kan je hier goed bij helpen. Een hypotheekadviseur kan het maximaal te lenen bedrag berekenen en de maandlasten die daarbij horen. Een hypotheekadviseur kan alle opties bespreken en neemt de voorwaarden goed met je door. Daarnaast kan een hypotheekadviseur je helpen bij het maken van een juiste keuze voor de rentevaste periode door te kijken naar verwachte renteontwikkelingen, je risicobereidheid en de termijn waarop je van plan bent in de woning te blijven.