Aandachtspunten voor het in zee gaan met een investeerder voor je bedrijf

Als je je bedrijf wilt laten groeien dan zijn er verschillende mogelijkheden om hiervoor de financiering te regelen. Je kunt eigen privé vermogen investeren. Hiermee loop je een risico, als je het geld onverwacht nodig hebt kun je het niet zomaar even uit je bedrijf halen. Je kunt ook proberen om een lening af te sluiten. Banken stellen hier vaak strenge voorwaarden voor om hun risico zo veel mogelijk te beperken. Ook dan loop je het risico dat je privé vermogen wordt aangesproken als het slecht gaat het met bedrijf. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je huis moet verkopen. Een derde optie is proberen om een investeerder voor je bedrijf te interesseren. Deze investeerder zal echter alleen geld in jouw bedrijf willen steken als daar iets tegenover staat.

Je bedrijf pitchen bij een investeerder

Om geld binnen te halen om je bedrijf te laten groeien kun je proberen een investeerder te interesseren voor je product of dienst. Dit doe je via een pitch. Dit is een korte presentatie van wat je doet. Hierbij geef je ook informatie over je omzet en de verwachtingen voor de toekomst. Als een investeerder interesse heeft dan betekent dat wel het verkopen van aandelen in je bedrijf. De investeerder zal alleen geld willen steken in je onderneming als hij daar iets voor terugkrijgt. Het gaat vrijwel altijd om een minderheidsaandeel variërend van 10 tot 30 procent van de aandelen. Het voordeel van in zee gaan met een investeerder is dat je vaak ook een beroep kunt doen op kennis en ervaring, bijvoorbeeld voor zaken doen in het buitenland. Je kunt in contact komen met de juiste personen om een volgende stap te zetten voor je bedrijf.

Administratie op orde

Als een investeerder naar aanleiding van je pitch aangeeft interesse te hebben zal deze inzicht willen in de boeken van het bedrijf. Zorg dus dat de administratie op orde is. Voorkom achterstanden in aangiftes bij de Belastingdienst en zorg dat je een goed businessplan op papier hebt staan waarin je duidelijk aangeeft wat de verwachtingen zijn en waar je de eventueel verwachte groei op baseert. Een investeerder zal geen genoegen nemen met vage aannames die suggereren dat alles wel goed komt als er even 200.000 euro in het bedrijf wordt geïnvesteerd. Uiteraard moet je ook kunnen verantwoorden hoe je de investering gaat inzetten. De geldverstrekker zal jouw bedrijf nauwgezet blijven volgen om te weten of hij er goed aan deed om met je in zee te gaan. Vaak worden in het contract strike voorwaarden gesteld als zekerheid voor de gedane financiële injectie.

Weer op eigen benen staan

Als de zaken goed gaan dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de aandelen op een later moment weer terug te kopen. Als je deze optie open wilt houden dan is het verstandig om ook dit in het contract op te nemen. Je wordt dan weer volledig zelf eigenaar en dat betekent dat ook alle winst naar jou gaat. Vaak is het zo dat een goedlopend klein bedrijf echter in het oog springt bij investeerders en dat kan leiden tot een volledige overname. Dit is uiteraard weer van een geheel andere orde.

Total
0
Shares
Previous Article

Het oprichten van een besloten vennootschap in Amsterdam

Next Article

Checklist: hoe volg je de actuele goudprijs en zilverprijs in 5 stappen

Related Posts