Houd je hoofd erbij: mag je je telefoon gebruiken in de auto?

photo of person driving
Photo by Peter Fazekas on Pexels.com

Als je veel op de weg zit, weet je waarschijnlijk hoe verleidelijk het is om je telefoon of navigatie te gebruiken tijdens het autorijden. Het kan zijn dat je een belangrijk telefoontje wilt beantwoorden, een appje wilt beantwoorden, of gewoon wilt weten waar je naartoe gaat. Maar is het legaal om je telefoon of navigatie te gebruiken als deze in een houder is geplaatst terwijl je achter het stuur zit?

Wat zegt de wet?

Laten we beginnen met wat de wet hierover zegt. Het is in Nederland verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Dit betekent dat als je een telefoon in je hand hebt terwijl je rijdt, je een boete kunt krijgen. Het gebruik van een navigatiesysteem zonder houder kan dus leiden tot een boete. Als je een telefoon of navigatiesysteem in een houder plaatst, is dit niet meer vasthouden en zou dit toegestaan zijn.

Maar is het veilig?

Hoewel het gebruik van een telefoon of navigatie in een houder tijdens het rijden juridisch toegestaan is, betekent dit niet automatisch dat het veilig is. Het kan nog steeds afleidend zijn en je aandacht van de weg afleiden. Als je een belangrijk telefoontje krijgt, kan dit je afleiden van het rijden, waardoor je een potentieel gevaar op de weg vormt.

Tips voor veilig gebruik

Als je besluit om je telefoon of navigatie in een houder te gebruiken tijdens het rijden, zijn er enkele dingen die je kunt doen om het veiliger te maken:

  • Zet je telefoon op stil zodat je niet afgeleid wordt door meldingen.
  • Gebruik een navigatiesysteem met spraakopdrachten, zodat je je ogen niet van de weg hoeft te halen.
  • Zet je telefoon in de vliegtuigmodus om alle meldingen uit te schakelen, behalve de navigatie-app.
  • Zet je telefoon op de passagiersstoel als je het niet nodig hebt, zodat het je niet afleidt.

Wat als je betrapt wordt?

Als je wordt betrapt op het vasthouden van je telefoon tijdens het rijden, kun je een boete krijgen. Deze boete bedraagt ​​€ 340, – en kan worden verhoogd als je al eerder betrapt bent. Als je je telefoon in een houder plaatst, ben je juridisch gezien veilig. Maar houd er rekening mee dat als je nog steeds afgeleid bent en een ongeluk veroorzaakt, dit kan leiden tot zware boetes en strafrechtelijke vervolging.

Hoewel het wettelijk gezien toegestaan is om je telefoon of navigatie in een houder te gebruiken tijdens het rijden, kan het nog steeds gevaarlijk zijn en kan het je aandacht van de weg afleiden en een potentieel gevaar vormen. Het is belangrijk om de wet te volgen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid op de weg te garanderen. Laat je niet afleiden door je telefoon of navigatie tijdens het rijden. Wees alert en focus op de weg om jezelf en andere weggebruikers veilig te houden. Je kunt dan toch het best je favoriete playlist of podcast opzetten voordat je gaat rijden.

Total
0
Shares
Previous Article

Hoe kun je als zzp'er je financiën goed regelen?

Next Article

Alle soorten zakelijke autoverzekering op een rijtje

Related Posts