4 tips om sparen leuk te houden

Bijna iedereen wordt blij van een mooi bedrag op de rekening. Geld sparen is dan ook iets wat velen doen, of het nu voor een grote verbouwing, een nieuwe auto of een bruiloft is. Helaas kan sparen soms ook best lastig zijn, vooral met de huidige lage spaarrente. Hierdoor voelt sparen misschien wel een beetje zinloos, maar dat is het niet. Met de juiste aanpak en een doel voor ogen kun je het sparen een stuk makkelijker én leuker maken.

Tip 1: spaar met een doel

De eerste tip is om te sparen met een concreet doel. Op die manier zul je meer motivatie voelen om het doel te bereiken. Vooral dankzij het gevoel dat jouw doel steeds meer inzicht komt, zal de motivatie flink versterkt worden. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor een mooie vakantie, de aankoop van iets groots, of omdat je wilt sparen voor kleinkind. Ook het sparen voor een goede buffer voor onverwachte uitgaven kan helpen. Dit is een iets minder concreet doel, maar wel erg belangrijk.

Tip 2: hoeveel wil je sparen?

De tweede tip is om een goed plan te maken omtrent de hoeveelheid die je wilt gaan sparen. Wanneer je een specifiek spaardoel voor ogen hebt, zal het sparen een stuk makkelijker gaan. Bedenk dus goed hoeveel je wilt gaan sparen. Jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven spelen een grote rol in de hoogte van het spaardoel. Kies dus wel voor een realistisch doel, maar kijk ook goed naar waarin je zou kunnen besparen. Deze besparingen zou je dan direct kunnen overboeken op je spaarrekening. Het Nibud adviseert om elke maand 10% van je netto inkomen te sparen. Dus als je bijvoorbeeld 3000 euro netto per maand verdient, zou het goed zijn om elke maand 300 euro opzij te zetten op je spaarrekening.

Tip 3: geef het geld niet uit

De derde tip klinkt logisch: geef het geld dat je binnenkrijgt en overhoudt niet direct uit, maar zet het direct op de spaarrekening. Toch doen veel mensen dit niet, waardoor het geld sneller uitgegeven zal worden. Wanneer je jouw salaris binnenkrijgt, de vaste lasten betaald zijn en je geld opzij hebt gezet voor boodschappen en andere uitgaven, is het tijd om de rest van het geld zo snel mogelijk over te boeken naar je spaarrekening. Zo raak je niet in de verleiding om het uit te geven. Het is zelfs beter om meteen een bedrag aan de kant te zetten en dan pas het geld uit te geven aan de dagelijkse kosten.

Tip 4: houd het interessant

De laatste tip is om het sparen zo leuk mogelijk te houden. Zo kun je ervoor kiezen om te shoppen of boodschappen te doen met korting. Het bedrag dat je bespaard hebt, boek je dan over op je spaarrekening. Wil je graag fitter worden? Dan kun je ook een streng sportschema opstellen en er een “boete” aanhangen wanneer je je er niet aan houdt. Door de boete over te boeken naar je spaarrekening kun je jezelf mogelijk beter motiveren om te sporten en zo niet, dan houd je een mooi gespaard bedrag eraan over.

Total
0
Shares
Previous Article

Sri Lanka; waar moet je zijn in het zuiden en westen?

Next Article

Starten als ondernemer: heb je hier al aan gedacht?

Related Posts
Lees meer

Is Batavia Casino betrouwbaar?

Sinds 1 oktober is het toegestaan om online te gokken in Nederland. De Nederlandse toezichthouder, de Kasspelautoriteit, heeft…