7 redenen om snel een testament op te stellen

Het is niet de leukste materie om over na te denken: je testament. Toch is het verstandig om je nalatenschap goed te regelen. Met één simpele handtekening kun je veel ellende voorkomen en ervoor zorgen dat je erfgenamen verzorgd achterblijven.

Een van de grootste financiële missers die je kunt begaan is denken dat het allemaal wel losloopt na je dood. Dit kan je erfgenamen duur komen te staan. Een testament opstellen is dan ook geen overbodige luxe.

We zetten de belangrijkste redenen om naar de notaris te stappen voor je op een rij.

1. Voorkomen dat je schoonzoon met jouw nalatenschap vandoor gaat

Wil je voorkomen dat jouw nalatenschap terecht komt bij de ‘koude’ kant, dan kun je een zogeheten uitsluitingsclausule (in de volksmond ook wel ‘anti-schoonzoonclausule’) in je testament opnemen. Je zorgt er dan voor dat alleen jouw kinderen van jou erven.

Is je kind na 1 januari 2018 in het huwelijksbootje gestapt, dan biedt de wet enige bescherming. Hij of zij is dan standaard in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd, waardoor schenkingen en erfenissen automatisch buiten de gemeenschap vallen.

2. Je partner verzorgd achterlaten als je gaat samenwonen

Als je samenwoont erf je niet automatisch van je partner als deze overlijdt. Zonder testament gaat de nalatenschap van de overledene naar zijn of haar ouders, broers en zussen. Als zij besluiten om het vermogen aan jou na te laten, dan moet hier schenkbelasting over worden betaald, waardoor je de fiscus feitelijk dubbel spekt.

Heb jullie samen kinderen, dan erven zij alles als je niets hebt geregeld. Is je kind nog minderjarig, dan merk je daar niet veel van. Maar wordt hij of zij achttien, dan gaat het vermogen op je kind over en blijft de achterblijvende ouder met lege handen achter. Met een testament kun je ervoor zorgen dat je partner verzorgd achterblijft.

3. Erfbelasting besparen

Hierboven zagen we al dat je dubbele belasting kunt voorkomen als je als samenwonend stel een testament opstelt.

Maar het testament biedt nog meer mogelijkheden om erfbelasting uit te sparen. Zo kun je een legaat aan je kleinkinderen opnemen, waardoor een deel van de erfenis direct bij hen terecht komt, zonder dat hierover belasting hoeft te worden betaald. Kleinkinderen mogen namelijk 21.282 euro belastingvrij erven. Regel je niets, dan is er een kans dat over dit deel dubbel belasting wordt betaald: eerst door je kinderen en na hun overlijden door je kleinkinderen.

Heb je geen kinderen, dan kun je je ouders uitsluiten, om te voorkomen dat je broers en zussen later dubbel erfbelasting betalen.

Een andere optie om erfbelasting te besparen is door je vermogen na te laten aan een grotere groep. Elke persoon heeft een bepaalde vrijstelling. Hoe meer mensen van jou erven, hoe vaker van de vrijstelling gebruik gemaakt wordt en hoe minder er per saldo naar de fiscus vloeit.

4. Een voogd benoemen

Heb je minderjarige kinderen, dan is het verstandig om in je testament een voogd aan te wijzen, die zich over hen ontfermt als jullie beiden zijn overleden. Je hebt er dan grip op wie het gezag over je kinderen krijgt als jij er niet meer bent.

5. Een executeur aanwijzen

Een executeur regelt je uitvaart en wikkelt de erfenis af. Als je niets regelt, zijn je erfgenamen hier gezamenlijk verantwoordelijk voor. Maar wil je de regie in handen hebben, dan kun je ook een executeur aanwijzen in je testament.

Dit kan verstandig zijn als bijvoorbeeld de erfgenamen op gespannen voet staan met elkaar, als je alleenstaand zonder kinderen bent, als je erfgenamen minderjarig zijn of als je veel erfgenamen of een groot vermogen hebt.

Je hebt de volledige vrijheid om te bepalen wie de executeur wordt. Het hoeft dus geen erfgenaam te zijn; een vriend of een notaris is ook toegestaan. Ook is het mogelijk om meerdere executeurs aanwijzen, met elk een specifieke taak.

6. Opvolger van je bedrijf aanwijzen

Als je niets regelt, nemen je erfgenamen na je dood je bedrijf over. Zie je dat niet zitten, dan kun je in je testament een opvolger aanwijzen.

7. Geld nalaten aan een goed doel

Is er een goed doel dat je een warm hart toedraagt, dan kun je in je testament vastleggen dat (een deel van) je erfenis wordt nagelaten aan deze organisatie.

Total
0
Shares
Previous Article

Slim winst nemen op de beurs: 6 tips

Next Article

Hoe vind je de beste dividendaandelen? 5 tips

Related Posts