Veel beleggers zijn vooral gefocust op het kopen van aandelen. Maar voor een goed rendement is een goede exitstrategie minstens zo belangrijk.
Verkopen is natuurlijk niet het eerste waar je over nadenkt als je ergens in belegt. Doorgaans koop je een aandeel omdat je in het bedrijf gelooft.
Toch is het verstandig om ook na te denken over een verkoopstrategie. Want als je op het verkeerde moment uitstapt, kan dat je rendement behoorlijk drukken. Michael Sincere, columnist van de Amerikaanse beleggingssite MarketWatch, gaf onlangs zes tips voor een succesvolle verkoopstrategie.
1. Koop laat en verkoop vroeg
De kunst van beleggen is laag instappen en hoog uitstappen. Tot zover de theorie. In de praktijk is niets zo lastig als de markt goed timen. Niemand beschikt over een glazen bol en de markt kan behoorlijk grillig zijn.
Sincere raadt daarom aan om alle pogingen te staken om het juiste omslagpunt te vinden en te accepteren dat je soms wat rendement misloopt door net voor de top je winst veilig te stellen, in ruil voor een lager risico. Hij brengt een bekende uitspraak in herinnering van de legendarische Amerikaansse belegger Bernard Baruch. Op de vraag wat het geheim was van zijn succes, antwoordde hij: ‘Ik koop altijd te laat en verkoop te vroeg.’
Probeer dus niet elke euro uit je belegging te persen, maar stel je tevreden met een mooie koerswinst. Deze strategie vereist wel dat je je emoties in toom houdt. Vooral angst en hebzucht zijn slechte raadgevers.
2. Hanteer koersdoelen of percentages
Een beproefde methode om te bepalen wanneer het tijd is om afscheid te nemen van een aandeel, is door een koersdoel te hanteren: een prijsniveau of een procentuele daling.
Bij een aandeel dat je voor 25 euro hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je uitstapt bij een koers van 28 euro of een koersstijging van 10%. Zo voorkom je dat je uit hebzucht te lang blijft zitten.
Sincere adviseert om niet een willekeurig koersdoel te hanteren, maar dit wel te onderbouwen, door te kijken hoe het bedrijf presteert en hoe de koers zich ontwikkelt. Een handig hulpmiddel bij het vaststellen van een koersdoel zijn analyses van anlisten; bijvoorbeeld van de IEX Beleggersdesk.
3. Verkoop winnaars stapsgewijs
Een andere slimme strategie is winnaars in je portefeuille niet direct volledig te verkopen, maar winsten in etappes af te romen. Stel je hebt 50 aandelen gekocht voor 25 euro per stuk. Stijgt de koers naar 27 euro, dan kun je er tien verkopen. Gaat de koers nog verder omhoog, dan verkoop je opnieuw een pluk aandelen, enzovoort. Niet is erger dan je winst te zien verdampen, omdat je het geld niet op tijd van de tafel hebt gehaald.
Houd wel de kosten in de gaten. Stapsgewijs in- en uitstappen kan behoorlijk in de papieren lopen als je een broker hebt die hoge transactiekosten in rekening brengt.
4. … maar bleeders in één keer
Sincere noemt wel één uitzondering op de bovenstaande tactiek. Bij echte bleeders kun je beter in één klap je verlies nemen. Is een aandeel met een goede reden afgedaald naar de kelder, dan heeft het volgens hem weinig zin om te hopen op een wonder. Hij adviseert om de realiteit onder ogen te zien, zodat een klein verlies niet uitmondt in een groot verlies.
Stel dus een bodemprijs of maximale koersdaling vast en neem afscheid als die grens is bereikt. Het motto van Sincere is dan dan ook: verkoop winnaars langzaam, maar verkoop verliezers snel.
5. Houd je portefeuille regelmatig tegen het licht
Door ontwikkelingen op de financiële markten kunnen bepaalde beleggingen flink in waarde stijgen, terwijl andere achterblijven. Hierdoor kan de balans die je ooit had aangebracht in je portefeuille, verstoord raken. Sommige aandelen krijgen door koersstijgingen een onevenredig zware weging, waardoor je teveel risico loopt als je niet ingrijpt.
Het is daarom verstandig om periodiek – bijvoorbeeld eenmaal per jaar – je portefeuille onder de loep te nemen en te kijken of deze nog matcht met je visie en het risico dat je kan en wil lopen. Ook om die reden is het slim om zo nu en dan wat winst af te romen en de opbrengst te herbeleggen in andere aandelen.
Ook bij heftige bewegingen op de beurs is het slim om even te kijken hoe de vlag erbij hangt en waar nodig in te grijpen.
6. Stel een plan op… en houd daaraan vast
Een van de grootste valkuilen van beleggers is handelen uit emotie, zoals hebzucht of angst. Maak daarom een beleggingsplan, met heldere instructies wanneer je tot verkoop overgaat. En houd hier consequent aan vast. Zo voorkom je dat je in je emotie besluiten neemt die haaks staan op je beleggingsfilosofie.