Volg deze 3 stappen voor een succesvol online sollicitatiegesprek!

De huidige digitale ontwikkelingen bieden veel mogelijkheden om efficiënter te werk te gaan. Zo ook wanneer er personeel gezocht wordt binnen bedrijven. Je kunt het namelijk op de meest voorkomende manier aanpakken en sollicitanten bij je bedrijf uitnodigen om op gesprek te komen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het sollicitatiegesprek online te voeren. Het bespaart tijd, voor zowel je organisatie als de sollicitant. Benieuwd wat je moet doen om een succesvol online sollicitatiegesprek te hebben? Volg onderstaande 3 stappen!

1. Afspraak maken met de sollicitant

Vacature plaatsen, wachten en… Yes! Jij hebt een goede kandidaat gevonden voor de openstaande functie. De eerste stap? Contact opnemen uiteraard. Dit kan je doen door diegene te bellen of mailen met het leuke nieuws. Zorg er hierbij voor dat je een datum en tijd voor het gesprek afspreekt en de sollicitant informeert over het online platform waar het gesprek op zal plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan platformen als Zoom, Google Meet of Microsoft Teams. Door dit duidelijk te communiceren, en vooral op tijd te doen, heeft de sollicitant ook alle tijd om het gesprek zo optimaal mogelijk voor te bereiden.

2. Goede voorbereiding van het gesprek

Kies je voor een online sollicitatiegesprek? Zorg er dan voor dat je de juiste voorbereidingen treft. Heb je bijvoorbeeld de juiste middelen om een online gesprek te realiseren? Denk aan zaken als een goed beeldscherm, camera en microfoon die kunnen bijdragen aan een optimaal gesprek. Niet te vergeten een goede internetverbinding. Heb je een dubbele check uitgevoerd op deze functies? Dan draagt dit bij aan de juiste voorbereiding.

Maar het blijft niet bij het voorbereiden van de facilitaire zaken. Ook moet je het gesprek inhoudelijk ook voorbereiden. Zorg ervoor dat je je vooraf goed hebt verdiept in de CV en motivatiebrief van de sollicitant en een lijst met vragen hebt om te stellen tijdens het online gesprek. Ga je het gesprek met een andere collega in? Maak dan een duidelijke rolverdeling, zodat je het risico van een rommelige sollicitatie voorkomt.

3. Het online sollicitatiegesprek

Alle voorbereidingen zijn getroffen en dan is nu het moment aangebroken: het online sollicitatiegesprek gaat van start. Digitaal kan het gesprek in het begin natuurlijk best ongemakkelijk voelen. Zorg er daarom voor dat de sollicitant zich op zijn of haar gemak voelt. Stel een paar persoonlijke vragen, vraag hoe zijn/haar dag is of maak een leuke grap om het ijs te breken. Bespreek vervolgens de invulling van het gesprek, zodat de sollicitant direct weet waar diegene aan toe is.

Volg je deze tips op? Dan heb jij gegarandeerd een succesvol online gesprek. Succes!

Total
0
Shares
Previous Article

Hoe werkt beleggen in cryptovaluta?

Next Article

5 tips voor een stressvrije zakenreis 

Related Posts