Waarom je beter geen klein bedrag kunt lenen en wat je beter kunt doen

Waarom je beter geen klein bedrag kunt lenen en wat je beter kunt doen

Een kleine lening is gemakkelijk afgesloten en kan aantrekkelijk zijn wanneer je net even niet uitkomt met je lopende rekening. Hoewel de voorwaarden soms goed lijken, is het vanwege verschillende redenen lang niet altijd slim om zo’n lening aan te gaan. In onderstaand artikel lees je meer over de meest voorkomende vormen van kleine leningen, vind je wat daarvan de risico’s zijn én raden we je aan om een noodpotje te vullen.

Vormen van kleine leningen en verbonden nadelen

Met moderne leningsconstructies wordt het lenen van geld je zo gemakkelijk gemaakt, dat je er niet altijd bij stilstaat dat je daadwerkelijk een rentedragende lening hebt afgesloten. Hieronder lees je wat de meest gebruikelijke vormen voor een kleine lening inhouden en wat de verbonden risico’s zijn.

Betalen in termijnen

Betalen in termijnen is steeds populairder geworden. Dat heeft te maken met de vele mogelijkheden die tegenwoordig bestaan. Zo betaal je jouw bestelling aan kleding gemakkelijk in delen en betreft aflossing een deel van de kosten van een telefoonabonnement. Hoewel het betalen in termijnen soms aantrekkelijk lijkt door de op het eerste oog gunstige voorwaarden, is het niet altijd de meest verstandige keuze. Zo betaal je nagenoeg altijd rente. Daarnaast krijg je geen gezonde relatie met geld wanneer je gewend raakt om aankopen te doen die je eigenlijk (nog) niet kunt betalen.

Gebruik van kredietruimte op creditcard

Gebruikmaken van de kredietruimte op je creditcard kan soms ademruimte geven, bijvoorbeeld wanneer je een grote aankoop doet waarvoor je eigenlijk je salaris van over een week nodig hebt. Prettig dat de bank dan even voorschiet. Maar wanneer je jouw creditcard niet op tijd afbetaalt of niet voldoende saldo hebt aan het einde van de maand, krijg je te maken met rente. Deze rente is vaak aan de hoge kant. Daar verdient de bank weer aan.

Rood staan op betaalrekening

Veel betaalrekeningen hebben een roodstandfaciliteit. Dat houdt in dat je meer geld kan uitgeven dan je daadwerkelijk hebt. De bank dekt het verschil, maar vraagt daarvoor wel rente. Omdat het voor de bank een risicovolle lening en gelijktijdig een prettig verdienmodel is, is de rente vaak zeer hoog. Rood staan is daarmee duur en vaak helemaal niet zo slim.

Flitskrediet

Flitskrediet, minikrediet, sms-krediet óf minilening. Hoe je het ook noemt: het betreft hetzelfde type leningsproduct waarbij je een relatief kleine lening afsluit met een korte looptijd. Het klinkt handig, maar is over het algemeen duur en risicovol. De rentes zijn aan de hoge kant en in sommige gevallen ontvang je een hoge boete wanneer je niet op tijd betaalt. Betrouwbare verstrekkers van leningen, zoals Becam, werken vaak niet met kleine leningen onder de €10.000.

Een noodpotje voor financiële stabiliteit

Een klein bedrag lenen is vaak dus niet slim. Het is beter om te werken met een noodpotje of spaarrekening waarin je geld opzij zet. Het is belangrijk om dit consistent te doen, bijvoorbeeld maandelijks. Ook stel je een doelbedrag in. Wanneer je een keer tekortkomt op je lopende rekening, kan je nog altijd uit je noodpotje putten. Natuurlijk moet je het noodpotje wel altijd weer aanvullen.

Heb je het eigenlijk wel nodig?

Bij het aangaan van een kleine lening is het altijd goed om na te gaan of het wel echt nodig is. Wanneer je wasmachine stukdraait of je auto het begeeft in het buitenland, zal je snel geld nodig hebben. Een noodpotje functioneert dan als handige buffer. Maar voor die ene designertas of die nieuwe koptelefoon kun je misschien beter wachten tot je voldoende geld op je lopende rekening hebt. Zo zorg je voor een gezonde relatie met geld en blijf je financieel gezond.

Total
0
Shares
Previous Article
Je onderneming versterken Besteed aandacht aan incasso!

Je onderneming versterken? Besteed aandacht aan incasso!

Next Article
5 feiten om te overwegen bij de keuze van laminaat voor jouw woning

5 feiten om te overwegen bij de keuze van laminaat voor jouw woning

Related Posts