Hoe vind je de beste dividendaandelen? 5 tips

Omdat de rente nog steeds op een historisch dieptepunt staat, zoeken veel beleggers hun toevlucht tot dividendaandelen. Deze leveren stabiele inkomsten op, is de gedachte. Maar of dat zo is, is hoogst onzeker: dividenduitkeringen zijn nooit gegarandeerd. Hoe vind je de beste en meest stabiele dividendaandelen?

‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Deze slogan kun je waarschijnlijk wel dromen. Maar er schuilt wel een kern van waarheid in; ook wat betreft dividendaandelen.

Shell

Als een bedrijf jarenlang een flink deel van de winst uitkeert, wil dat niet per se zeggen dat dit altijd zo zal zijn. Dat hebben aandeelhouders van Shell vorig jaar ervaren, toen de Grand Old Lady van de Amsterdamse beurs plotseling besloot om voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het mes in de dividenduitkering te zetten.

Ook veel andere bedrijven zagen zich vorig jaar genoodzaakt om hun dividenduitkeringen te verlagen of zelfs te schrappen, vanwege de pandemie.

Hoe vind je nu in het grote aanbod van dividendaandelen de beste stukken? De Amerikaanse beleggingssite The Motley Fool zette vijf strategieën op een rij die je hierbij kunnen helpen.

1. Let op de pay out-ratio

Bedrijven die hun dividend in cash uitkeren, moeten eerst aan dat geld zien te komen. Er zijn in principe twee manieren waarop ze dat kunnen doen: geld genereren uit hun activiteiten of geld vrijmaken op hun balans.

Geld van de balans halen werkt misschien tijdelijk, maar het is niet bepaald een langetermijnoplossing. Duurzame dividenden worden betaald uit de operationele kasstromen van een bedrijf.

Het is op de meeste beleggingssites redelijk eenvoudig om de pay out-ratio van een bedrijf te achterhalen. Deze ratio geeft weer hoe hoog de dividenduitkering van een bedrijf is in vergelijking met de boekhoudkundige winst. Je kunt dat berekenen door het totale dividend te delen door de nettowinst.

Een lage ratio kan erop wijzen dat een bedrijf het grootste deel van zijn winst herinvesteert in de uitbreiding van zijn activiteiten, aldus Investopedia. Een uitbetalingsratio van meer dan 100% wijst erop dat het bedrijf meer aan dividenden uitkeert dan het kan opbrengen. Die praktijk is op termijn natuurlijk niet houdbaar.

2. Zoek naar een bedrijf met een solide balans

Een balans geeft een overzicht van wat een bedrijf bezit en wat het schuldig is. Hoe meer activa (bezit) in verhouding tot passiva (schulden), hoe sterker de balans is.

In geval van nood kan een bedrijf activa verkopen om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het is gebruikelijk dat kredietverstrekkers kijken hoe sterk de balans van een bedrijf is om te bepalen of ze een lening verstrekken of verlengen.

Let bij het lezen van de balans onder meer op de volgende zaken: de kaspositie (hoe meer hoe beter) en de verhouding tussen schuld en eigen vermogen (lager is beter, zolang deze nul of hoger is).

Als het bedrijf bovendien langlopende schulden heeft, controleer dan wanneer die schulden aflopen. In de ideale situatie is er sprake van een gespreid aflossingsschema, of grote aflossingen die ver in de toekomst liggen.

3. Bekijk de dividendhistorie

Hoewel er geen zekerheden aan vallen te ontlenen, zegt de dividendhistorie van een bedrijf veel over de vraag hoe toegewijd het management is aan het belonen van de aandeelhouders.

Mocht een bedrijf zijn dividend moeten verlagen – bijvoorbeeld als gevolg van de coronacrisis – let dan op hoe snel het dat dividend weer opbouwt.

4. Begrijp hoe het bedrijf zijn geld verdient

Bedrijven die consequent dividenden uitkeren zijn meestal zo gestructureerd dat ze daartoe verplicht zijn, of ze hebben bedrijfsmodellen die hun kasstromen op een of andere manier helpen verankeren.

Het is belangrijk om te weten hoe een bedrijf in staat is zijn dividenden uit te betalen, en waarom die duurzaam lijken te zijn.

Op die manier kun je in de gaten houden of mogelijke verstoringen van de kasstromen een effect zullen hebben op de dividenduitkering.

5. Kwaliteit is minstens zo belangrijk als kwantiteit

In het huidige renteklimaat bieden dividendaandelen potentieel betere inkomsten dan obligaties, maar er zit wel een addertje onder het gras: dividenduitkeringen zijn nooit gegarandeerd, dus je moet verder kijken dan het hoofdbedrag om te proberen de kwaliteit van het dividend te achterhalen.

Total
0
Shares
Previous Article

7 redenen om snel een testament op te stellen

Next Article

Hoeveel verdienen influencers? We zochten het voor je uit

Related Posts