Veilige werkomgeving? Het is de investering waard!

Het belang van een veilige werkomgeving creëren horen we steeds vaker terug in de media. Een investering die vrij hoog kan oplopen, en de motivatie ervan kan soms voor sommige ondernemers ontbreken. Het is echter in veel gevallen wel de investering waard. Hoe veel ondernemers hierachter komen? Vaak wanneer het al te laat is. Daarom is het goed om preventief wel een aantal zaken te regelen en te organiseren. Dit zijn namelijk zaken die ervoor zorgen dat jij in een later stadium niet de rekening van de schade krijgt. 

Veilige omgeving 

Allereerst denken mensen bij een veilige werkomgeving aan veiligheid in de zin van fysieke veiligheid. En dat is ook een heel belangrijk onderdeel ervan. Fysieke veiligheid kan namelijk al snel in het geding komen, en we zien hier toch een veranderende arbeidsmarkt. Steeds vaker worden rechtszaken gewonnen door werknemers die schade op de werkvloer hebben opgelopen door nalatigheid van de werkgever. De kosten hiervan? Die kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Laat daarom voor de fysieke veiligheid binnen jouw bedrijf, ongeacht de sector, een scan door een erkend bedrijf doen. Deze kan inschatten of er preventieve maatregelen zoals een mangatwacht nodig zijn. Een eerlijk en objectief advies wat veel waard is. 

Mentale omgeving 

Naast het feit dat een veilige werkomgeving op het gebied van fysieke veiligheid natuurlijk ontzettend belangrijk is, is het belang van een ‘mentale’ fijne omgeving ook erg belangrijk. Wees alert op de werkdruk en plan hier periodieke overleggen over in met werknemers. Ook is het belangrijk om een vertrouwenspersoon binnen je bedrijf aan te wijzen en deze van een erkende opleiding te voorzien. Elkaar aanspreken op ongewenst gedrag is een gratis maatregel, maar wel één waarvan het goed is dat je hem strikt hanteert. Zeker wanneer je de werkgever of leidinggevende bent, dan vervul je een rol waarbij je onder een vergrootglas ligt en een voorbeeldfunctie hebt. 

Kortom; sommige maatregelen zijn gratis en voor andere zul je wel de portemonnee moeten trekken, maar investeren in een veilige werkvloer is het geld meer dan waard. Van het bieden van een EHBO cursus voor je hele personeel, het ophangen van een AED tot het instellen van een vertrouwenspersoon. Maar ook veiligheidsvoorschriften, brandmelders en misschien wel een mangatwacht vallen hieronder. Pak het grondig en goed aan, en hiermee voldoe jij aan je zorgplicht. Dat er niets fout gaat? Dat is nooit met zekerheid te zeggen, want een ongeluk is en blijft iets wat altijd in een klein hoekje zit. Veel veilige werkjaren gewenst!

 

Total
0
Shares
Previous Article

Bespaar geld met isolerende raambekleding

Next Article

Een nieuw magazijn inrichten: deze handige tips helpen je!

Related Posts