Je hebt een bedrijf, en je hebt een fout gemaakt. Die fout komt je nu duur te staan, want de opdrachtgever stelt je aansprakelijk. Als mkb’er of zzp’er is dat enorm schrikken. Als je een verzekering hebt, hoef je je geen zorgen te maken over de aansprakelijkheid. Heb je die niet, dan kan aansprakelijkheid al snel vervelende gevolgen hebben.
Waarvoor kan je aansprakelijk worden gesteld?
Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er om jou te beschermen in geval van schade. Misschien heeft een medewerker schade veroorzaakt aan de spullen van een ander tijdens werkzaamheden. Maar ook schade veroorzaakt door je bedrijf of gebouw: een dakpan die naar beneden valt en letsel bij een voorbijganger veroorzaakt, of misschien heb je een product geleverd dat voor schade aan de spullen van een ander zorgt. Allemaal zaken waar je je tegen kunt verzekeren.
Daarnaast heb je ook nog schade die wordt veroorzaakt door het geven van advies. Als je een verkeerd advies geeft en een ander daardoor schade heeft, kun je aanspraak maken op je beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Let wel op: beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid zijn twee verschillende dingen en daarbij horen ook twee verschillende verzekeringen.
Wat moet ik nu doen?
Wanneer je aansprakelijk wordt gesteld, is het een goed idee om het hoofd koel te houden en niet meteen toe te zeggen. Je kunt beter eerst je verzekeraar op de hoogte brengen. De verzekeraar kan je dan bijstaan met raad en daad. Stuur de ontvangen aansprakelijkstelling naar je verzekeraar toe, zodat deze kan kijken wat er moet gebeuren. Probeer zo goed mogelijk te beschrijven wat er is gebeurd en stuur alle relevante bewijsstukken mee.
Heb je alles ingeleverd? Dan is het zaak om nu de afhandeling van de schadeclaim af te wachten. De aansprakelijkstelling wordt beoordeeld door een schade-expert. Wanneer de claim terecht blijkt, vergoedt de verzekeraar de schade. Tenzij het onder de uitsluitingen valt. Die vind je terug onder de voorwaarden op je polisblad.
Aansprakelijk gesteld, maar niet mijn schuld
Ben je aansprakelijk gesteld, maar is het niet jouw schuld? Dan kan het zijn dat er sprake is van een onterechte aansprakelijkstelling. In dat geval krijg je hulp van een specialist op juridisch gebied. Een advocaat kan je helpen met het proces en je begeleiden. Met goed advies zorgt de verzekeraar ervoor dat je de juiste stappen neemt. De kosten voor de advocaat of jurist worden gedekt door de verzekeraar.
Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je altijd goed verzekerd. Zo weet je zeker dat je niet opeens voor torenhoge kosten komt te staan. Voor ondernemers zonder verzekering kan een aansprakelijkheidsstelling zomaar het einde van hun bedrijf betekenen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een passende verzekering af te sluiten.