Hoe maak je duurzamere keuzes met je bedrijf?

Het is steeds belangrijker om duurzame bedrijfskeuzes te maken. Dit is goed voor het milieu. De druk om bedrijfsactiviteiten duurzamer uit te voeren, wordt steeds groter. Toch kan het moeilijk zijn om duurzame stappen te zetten, in welke branche je ook opereert. We hopen dat deze basistips je op weg helpen.

 

Regelingen en certificaten

In het kader van duurzaamheid krijg je als bedrijf met verschillende regelingen en certificaten te maken. Verdiep je hierin, en ken de werking en mogelijke gevolgen. Zo heeft de BRL 6000 betrekking op de milieukundige begeleiding van (water)bodemsaneringen en de nazorg ervan conform het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). Het is vereist dat de milieukundige begeleiding van deze werkzaamheden door een gecertificeerd en erkend bedrijf worden uitgevoerd. Anders is er sprake van een milieudelict. Normec Certification is een partner voor het behalen en monitoren van het BRL SIKB 6000 certificaat van je bedrijf.

 

Minder uitstoot

Een belangrijke duurzame stap in de bedrijfsvoering is het verkleinen van de CO2-uitstoot. Hier richten dan ook steeds meer bedrijven zich op. Analyseer je bedrijfsprocessen om mogelijkheden voor verbetering betreffende de uitstoot te identificeren. Eén van de instrumenten om dit te stimuleren, is de CO2 prestatieladder. Het helpt bedrijven bij het reduceren van CO2 en kosten. Gebruik het als CO2-managementsysteem. Naar de buitenwereld toe maak je met het instrument inzichtelijk in welke mate je organisatie bezig is met het verminderen van de uitstoot.

 

Energie-efficiëntie

Investeer in energie-efficiënte apparatuur en systemen. Je hebt hier steeds meer mogelijkheden in, maar dan moet je deze maar net weten te vinden. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen. En dat is nog maar een enkele optie: duik hier vooral verder in, gebaseerd op de branche waarin je bedrijf werkzaam is.

 

Hele team

Hoewel je als eigenaar op de voorgrond treedt bij het maken van duurzame stappen, is het slim om het hele team mee te krijgen. Je doet het samen! Stimuleer medewerkers om bewust om te gaan met energie. Dit zit ‘m al in kleine aanpassingen, bijvoorbeeld door lichten en apparaten uit te schakelen wanneer deze niet nodig zijn. Communiceer ook zeker over de aanpassingen die je doet om milieubewuster te ondernemen. Dit kan je werknemers en andere zakelijke relaties juist alleen maar inspireren. Betrek je medewerkers bij duurzaamheidsinitiatieven in het bedrijf. Moedig milieuvriendelijk gedrag bewust aan en creëer zo, langzaam maar zeker, een duurzaamheidscultuur binnen je bedrijf. Luister ook absoluut naar ideeën en suggesties van medewerkers.

 

Minder afval

Afval is in veel bedrijven een probleem. Hoe kun je minder afval genereren? Ga ook hier op zoek naar de nodige oplossingen. Hergebruik zoveel mogelijk materialen, of ga op zoek naar recycle-opties. Gebruik minder grondstoffen, zeker als deze nieuw zijn. Of je nu producten verkoopt of een ontwerpkantoor hebt, er zijn altijd mogelijkheden. Denk alleen al aan het verminderen van papierverbruik.

 

Doelen stellen

Tot slot helpt het om meetbare doelen te stellen. Waar kun je inzetten op duurzamere keuzes? Werk dit zo goed mogelijk uit. Dit kan variëren van efficiënter energiegebruik tot afvalvermindering. Of neem je voor om enkel nog met leveranciers te werken die zich ook inzetten voor duurzaamheid. Dit heeft een positieve invloed op de hele productieketen. Vraag vooral naar milieubeleid, productieprocessen en herkomst van materialen, met wie je ook samenwerkt. Implementeer op dergelijke manieren duurzame praktijken, aan de hand van verschillende doelen op alle niveaus van je bedrijfsactiviteiten. Natuurlijk is er steeds meer mogelijk: aan zo’n plan kun je dus blijven schaven. Dat is alleen maar goed! Rapporteer ook regelmatig over de voortgang. Hoe staat het met het behalen van de doelen? Transparantie over je inspanningen kan het vertrouwen van klanten vergroten en anderen motiveren om ook duurzamere keuzes te maken. En dat is echt een win-winsituatie.

Door deze stappen te volgen, kun je de duurzaamheid van je bedrijf vergroten. Kies voor deze positieve impact, zowel op het milieu als je bedrijfsresultaten.

Total
0
Shares
Previous Article

Investeren in edelmetalen voor dummies: een introductie tot de actuele zilver- en goudprijs

Next Article

Je bedrijf is aansprakelijk gesteld: wat nu?

Related Posts