Het belang van zakelijke elektrakeuringen: veiligheid voorop

De elektrische installatie is tegenwoordig het middelpunt van nagenoeg ieder bedrijf. Zonder stroom kan er immers geen gebruik worden gemaakt van computers, machines en andere apparaten met een stekker. Ondanks het belang van elektrische installaties zijn er nog veel bedrijven die hier amper naar omkijken. Zo wordt er lang niet altijd een zakelijke elektrakeuring uitgevoerd. Een slechte ontwikkeling als je het ons vraagt, want dit kan ten koste gaan van de veiligheid in je bedrijf. Om jou hier bewust van te maken, leggen we in deze tekst uit wat het belang is van zakelijke elektrakeuringen.

Redenen om je elektrische installatie te laten keuren

Wie de elektrische installatie van zijn bedrijf wil laten keuren, laat dit doen door een specialist op het gebied van elektrakeuring. Omdat dit kosten met zich meebrengt, sta je hier misschien niet om te springen. Laat de kosten nooit de doorslag geven, want veiligheid moet voorop staan. Als je de elektrische installatie van je bedrijf nooit professioneel laat keuren, voldoe je mogelijk niet aan de eisen vanuit de Arbowet rondom veilig werken. Zo is de kans op brand bijvoorbeeld een stuk groter en bovendien kunnen onveilige elektrische installaties lichamelijk letsel tot gevolg hebben. 

Verschillende soorten elektrakeuringen

Als jij je verdiept in zakelijke elektrakeuringen, ontdek je dat er verschillende mogelijkheden zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen SCIOS Scope 8, Scope 9, Scope 10 en Scope 12. Om je hier meer inzicht in te geven, lichten we de verschillende elektrakeuringen hieronder kort toe.

  • SCIOS Scope 8: beoordeling van de elektrische installatie. Met deze keuring voldoe je aan NEN3140 en de eisen die de Arbowet stelt aan de bedrijfsvoering van laagspanningsinstallaties.
  • SCIOS Scope 9: beoordeling van alle elektrische apparaten met stekker. Als je deze keuring uit laat voeren, voldoe je aan de eisen van de Arbowet met betrekking tot veilige arbeidsplaatsen.
  • SCIOS Scope 10: beoordeling van het elektrisch materieel op brandgevaar. Je voldoet aan NTA8220 en de eisen die veel verzekeraars stellen aan een elektrische installatie. Let op: je voldoet hiermee niet aan de eisen van de Arbowet.
  • SCIOS Scope 12: beoordeling van zonnestroominstallatie op brandveiligheid. Door deze keuring uit te laten voeren, voldoe je aan NEN1010 en de eisen van veel verzekeraars.

Wat kost een elektrakeuring?

Ondanks dat jij je nooit moet laten leiden door de prijs, ben je vast en zeker benieuwd naar de kosten van een zakelijke elektrakeuring. We kunnen je helaas geen vaste prijs geven, want de prijs verschilt per keuring. Gelukkig kun je online vaak berekenen hoeveel je kwijt bent, bijvoorbeeld op de website van een verzekeraar. Als je wilt besparen op de prijs, kun je overwegen om tegelijkertijd meerdere keuringen uit te laten voeren. Bij de meeste verzekeraars krijg je dan combinatiekorting. Je slaat zo twee vliegen in één klap, want je bent verzekerd van een veilige elektrische installatie én je betaalt niet de hoofdprijs voor een zakelijke elektrakeuring.

Uitvoering van de keuring

De keuring van je elektrische installatie vindt doorgaans binnen een paar maanden plaats. Deze wordt uitgevoerd door een SCIOS-gecertificeerd bedrijf. Tijdens een rondje door je bedrijf geeft de specialist je tips en benoemt hij aandachtspunten. Na zijn bezoek stelt hij een rapport op, waardoor je weet of je in actie moet komen. Heb je geconstateerde gebreken verholpen? Vergeet dit dan niet door te geven aan je verzekeraar.

Total
0
Shares
Previous Article

Efficiënt werken in de bouw door middel van bouwsoftware

Next Article

Hoeveel levert goud inkoop op?

Related Posts