Een nieuw magazijn inrichten: deze handige tips helpen je!

Het inrichten van een nieuw magazijn is een complexe taak. Er zijn veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. De ruimte moet namelijk efficiënt worden ingericht en het proces in het magazijn moet daarnaast soepel verlopen. In deze blog geven we je verschillende tips die je helpen bij het inrichten van een magazijn: van het indelen van producten tot de verschillende soorten stellingen. 

1. De beschikbare ruimte 

Voordat je zelfs maar begint met het kiezen van producten om je magazijn in te delen, is het essentieel om de indeling van het magazijn zorgvuldig te bepalen. Denk aan de beschikbare ruimte, de vorm van het gebouw, de locatie van deuren en laadperrons. Maar vergeet ook zeker de verwachte opslagbehoeften niet. Optimaliseer de indeling om loopafstanden te minimaliseren. Zo zorg je ervoor dat de ruimte efficiënt wordt benut.

2. Productidentificatie en categorisering

Een georganiseerde opslag begint met een duidelijke productidentificatie en categorisering. Voordat je magazijnstellingen plaatst, moet je een gedetailleerde inventarisatie maken van alle producten die in het magazijn worden opgeslagen. Categoriseer producten op basis van hun grootte, vorm, gewicht, rotatiegraad (hoe vaak ze worden verplaatst) en speciale opslageisen (bijv. temperatuurgevoeligheid).

3. Veiligheid en regelgeving

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en regelgeving met betrekking tot magazijnoperaties. Dit omvat zaken als brandveiligheid, nooduitgangen, maximale gewichtsbelasting voor vloeren en rekken. Maar ook ergonomische werkplekken voor medewerkers. Het negeren van veiligheidsvoorschriften kan leiden tot ongelukken en boetes.

4. Soorten Magazijnstellingen

Er zijn verschillende soorten magazijnstellingen om uit te kiezen, afhankelijk van je behoeften en producten. We geven je een aantal voorbeelden:

  • Palletstellingen: Ideaal voor het opslaan van pallets met goederen. Ze zijn efficiënt in gebruik van ruimte en zorgen voor gemakkelijke toegang tot producten met behulp van heftrucks.
  • Legbordstellingen: Deze zijn geschikt voor kleinere items en worden vaak gebruikt in detailhandel en kantoren.
  • Cantilever stellingen: Handig voor lange en zware items, zoals stalen buizen of planken.
  • Dynamische stellingen: Deze omvatten stellingen met rollen.  Ze zorgen voor automatische producttoevoer.
  • Drive-in stellingen: Hierbij kunnen voertuigen het magazijn binnenrijden om producten direct op te slaan of op te halen.
  • Mezzanine stellingen: Deze maken gebruik van het hoogteverschil in een magazijn en voegen extra niveaus toe voor opslag of werkruimte.

5. Routes en opslagmethoden

Denk daarnaast ook aan de routing van producten binnen het magazijn. Zorg ervoor dat de meest opgevraagde producten gemakkelijk toegankelijk zijn. Creëer ook duidelijke paden zijn voor het verplaatsen van goederen. Overweeg daarnaast het implementeren van efficiënte opslagmethoden, zoals het FIFO (First-In, First-Out) of LIFO (Last-In, First-Out) principe, afhankelijk van de aard van je producten.

6. Technologie en automatisering

Overweeg het gebruik van technologie en automatisering om de magazijnprocessen te optimaliseren. Dit kan variëren van barcodesystemen en RFID-tracking tot geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen. De juiste technologie kan de nauwkeurigheid verhogen en de doorvoersnelheid verbeteren.

7. Onderhoud en inspectie

Eenmaal ingericht, is regelmatig onderhoud en inspectie van de magazijnstellingen van groot belang. Zorg ervoor dat ze in goede staat verkeren om veiligheid en efficiëntie te waarborgen.

Total
0
Shares
Previous Article

Veilige werkomgeving? Het is de investering waard!

Next Article

Verzeker je voertuig: dit moet je weten

Related Posts