Ontslagen worden terwijl jij voor jouw gevoel helemaal op je plek zat? Dat is ontzettend vervelend. Want als je baan wegvalt voel je waarschijnlijk direct dat er een stukje zekerheid wegvalt. Daarnaast moet je weer op zoek gaan naar een baan. En nog veel meer vervelende zaken die je ineens moet gaan oppakken. Daarom is er de transitievergoeding in het leven geroepen. In deze blog vertellen we jou daar meer over en hebben we een handige checklist voor je.
Een transitievergoeding is een geldbedrag dat je krijgt van je werkgever wanneer je wordt ontslagen. Het is een bedrag dat vaak wordt vastgesteld op basis van de tijd dat je ergens hebt gewerkt. Maar ook of je een vast contract had of niet. En ook je leeftijd. Maar of je in aanmerking komt voor dit geldbedrag, dat is afhankelijk van een aantal factoren. Laten we daar eens beter naar kijken.
1. Als werknemer in dienst
Allereerst is het belangrijk dat je als werknemer in dienst bent bij een bedrijf of een onderneming. Dit klinkt misschien logisch, maar als je als zelfstandige bij een onderneming werkt en je wordt ontslagen. Dan ben heb je geen recht op een transitievergoeding. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor uitzendkrachten of stagiaires.
2. Er was een dienstverband
Het hebben van een dienstverband is ook belangrijk voor het krijgen van een transitievergoeding. Ook dit komt aardig overeen met wat we hiervoor vertelden. Als zzp’er of stagiaire is er wel een dienstverband, vaak in de vorm van een tijdelijk contract of op basis van freelance werk. Maar het is geen reden voor een transitievergoeding. Hier zit wel een kleine kanttekening bij, namelijk wanneer je een tijdelijk contract had van minimaal 2 jaar en je contract wordt dan niet verlengd? Dan heb je wel weer recht op een transitievergoeding.
3. Onvrijwillig einde van dienstverband
Ga jezelf weg bij een bedrijf? Dan heb je geen recht op een transitievergoeding. Dit is anders wanneer je wordt ontslagen. Dat noemen we een onvrijwillig einde van het dienstverband. Je wordt ontslagen terwijl jij dat niet wilt. Op dit moment heb je dan wel recht op een transitievergoeding.
4. Je hebt er langer dan 2 jaar gewerkt.
Een ander belangrijk punt in deze checklist is de periode dat je ergens hebt gewerkt. Heb je namelijk langer dan 2 jaar op een plek gewerkt en word je dan ontslagen? Dan betekent dit dat je recht hebt op een transitievergoeding. Wat inhoudt dat het dienstverband langer dan 2 jaar heeft geduurd. Op het moment dat dit korter is geweest dan 2 jaar dan heb je geen recht op een transitievergoeding.
5. Is er sprake van onredelijk gedrag?
Word je ontslagen omdat je je hebt misdragen? Of omdat je nalatig bent geweest of dat er iets anders ernstigs is gebeurd? Dan heb je ook geen recht op een transitievergoeding. Wanneer er geen sprake is van onredelijk gedrag kun je rekenen op een transitievergoeding wanneer je deze punten hierboven allemaal kunt afvinken.
Wil je weten hoeveel geld je kunt verwachten? Gebruik dan deze rekenhulp.