De Formule 1 is een grote business waar veel geld in omgaat. De teams geven veel geld uit aan het maken van hun auto’s, het betalen van coureurs en het opzetten van faciliteiten. De prijzenpot die aan het einde van het seizoen wordt verdeeld, bedraagt ook miljoenen. Maar waar komt dat geld vandaan en hoe wordt het verdeeld?
Prijzengeld Formule 1
De Formule 1 zelf is een miljardenbusiness, en een deel van die winst wordt verdeeld onder de teams die deelnemen aan het kampioenschap. Dit prijzengeld afhankelijk van de inkomsten die de sport dat jaar genereert. Dus als er in een jaar meer geld wordt verdiend, is er meer prijzengeld te verdelen. De FIA, de Fédération Internationale de l’Automobile, is verantwoordelijk voor de verdeling van het prijzengeld. Het geld wordt niet direct aan de coureurs uitgekeerd, maar aan de teams waarvoor ze rijden. Dit gebeurt op basis van enkele factoren:
- Prestatie in het constructeurskampioenschap: Teams die hoger eindigen in het kampioenschap, ontvangen over het algemeen meer prijzengeld. Dit is bedoeld om de teams aan te moedigen om zo goed mogelijk te presteren in de races.
- Historische prestaties: Sommige regelingen voor prijzengeld kunnen een bonus bevatten voor teams die in het verleden goed hebben gepresteerd. Dit kan worden gezien als een vorm van erkenning voor de bijdrage van het team aan de sport.
- Deelname aan F1-races: Teams die aan alle races deelnemen, kunnen een bonus ontvangen ten opzichte van teams die slechts aan een beperkt aantal races deelnemen. Dit stimuleert teams om consistent deel te nemen gedurende het hele seizoen, wat de algehele competitie ten goede komt.
De FIA, en dus de teams en coureurs, verdient hun geld uit verschillende bronnen. Onder andere televisierechten en kaartverkoop zijn grote inkomstenbronnen. Daarnaast is sponsoring een groot gedeelte van de inkomsten. De GP van Zandvoort wordt bijvoorbeeld gesponsord door Jacks.nl. Hierdoor kan Jacks met hun Jacks F1 100x je inzet promotie meeprofiteren van de aandacht voor de Formule 1. Hierdoor profiteert de sponsor van de extra aandacht en de F1-sport door de financiële bijdrage. Max Verstappen is een populair uithangbord geworden voor de F1, waardoor de aandacht van sponsoren in Nederland erg is toegenomen.
Bonussen voor coureurs
Zoals gezegd ontvangen de coureurs geen direct prijzengeld. Hun contracten bevatten vaak wel bonussen gebaseerd op hun prestaties. Dit kan inhouden:
- Bonus per podiumplaats: Coureurs die een podiumplaats behalen, ontvangen van hun team een extra bonus.
- Bonus per overwinning: De winnaar van een race ontvangt de grootste bonus.
- Bonus gebaseerd op de positie in het kampioenschap: Coureurs die hoger eindigen in het kampioenschap, ontvangen een hogere bonus.
Dit verschilt per contract en dus per coureur en is uiteraard niet allemaal in de openbaarheid. Het blijft dus altijd enigszins gissen hoeveel een coureur nou precies in een jaar verdient. Wel kunnen we vaststellen dat de bedragen in de miljoenen lopen, en dat Max Verstappen dus niet voor niks voor zijn belastingvoordelen in Luxemburg verblijft.