Emigreren als expat – 8 Tips die je moet weten

De grote sprong wagen en je leven verplaatsen naar een zonovergoten buitenland kan een droom zijn die uitkomt. Hier delen we 8 onmisbare tips voor toekomstige expats – van praktische voorbereidingen tot culturele nuances – die de overgang naar je nieuwe territorium een stuk soepeler zullen laten verlopen. Maak hier kennis met de info om verborgen struikelblokken te ontwijken en de verrijkende ervaring van leven en werken in het buitenland te omarmen:

1. Ken je reden

Waarom wil je emigreren? Is het voor werk, een verandering van levensstijl of een nieuwe start? Helderheid over je intenties kan het maken van belangrijke beslissingen een stuk gemakkelijker maken.

2. Onderzoek is key

Misschien wil je wel een huis kopen in Spanje of is ben je al bezig met een geschikte school vinden voor je kinderen, een grondige voorbereiding mag niet vergeten worden. Er zijn dus een aantal zaken die bepalend kunnen zijn voor een weloverwogen besluit, zoals de lokale wetgeving, het belastingsysteem, en de vastgoedmarkt. En onthoud dat wat in Nederland geldt, niet per se opgaat in een ander land.

3. Netwerken

Voor vele brandende vragen en zaken die je wellicht zelf nog niet had bekeken, is contact opnemen met andere expats en locals helemaal geen slecht idee. Zij kunnen je wel eens het onbetaalbare advies geven over je nieuwe onderkomen en je wellicht zelfs waarschuwen voor valkuilen.

4. Financiën op orde

Wees slim en voorbereid op de kosten die komen kijken bij emigratie. Dit doe je door een gedetailleerd financieel plan op te zetten en eventuele reserves aan te houden voor mogelijk onvoorziene uitgaven.

5. Gezondheidssysteem

Ongeacht de locatie van je nieuwe thuisland, ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Zorg er dus voor dat je toegang hebt tot adequate gezondheidszorg. Misschien moet je een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten of een bijdrage leveren aan het nationale gezondheidssysteem van het betreffende land, kijk welke opties je het beste uitkomen.

6. Werk en inkomen

Als je niet met pensioen gaat, dan staat er waarschijnlijk één vraag centraal: wat is de bron van je inkomen? Neem een kijkje op arbeidsmarkt en wees realistisch over je werkvooruitzichten.

7. Culturele aanpassing

Elk land heeft zijn eigen gebruiken en culturele eigenaardigheden, dus wees open en flexibel om je aan te passen aan de cultuur in kwestie.

8. Plan B

Tot slot, het kan wellicht geen kwaad om een back-up plan te hebben. Lopen de plannen niet zoals verwacht, dan kan een exit-strategie je weer terug op de rails krijgen!

Total
0
Shares
Previous Article

De verschillen tussen een BV en een VOF

Next Article

De kunst van het drukken op doppers

Related Posts