Vijf tips om veilig te blijven als je online geld uitgeeft

Mensen kopen steeds meer producten online, van toiletartikelen tot schoolspullen tot kleding. Het is namelijk heel makkelijk. Je hoeft je huis niet uit en de bestelling is geplaatst met een enkele druk op de knop. Daarnaast zijn er steeds meer webwinkels te vinden die allemaal dezelfde soort producten aanbieden. De concurrentie is enorm en door een beetje te zoeken, kun je sommige producten veel goedkoper vinden dan in fysieke winkels. Maar online shoppen is niet altijd veilig en brengt veel risico’s met zich mee. Lees de onderstaande tips om ervoor te zorgen dat je veilig blijft als je online aankopen doet.

Veel mensen zijn zich niet bewust van alle risico’s die online shoppen met zich meebrengt:

 • Kwaliteit
  Je kunt de kwaliteit van het product niet controleren voordat je het koopt. Dit lijkt misschien niet zo’n groot probleem, aangezien veel winkels een goed retourbeleid hebben, maar het is toch voor veel klanten een hindernis. 
 • Misbruik van persoonsgegevens
  De AVG-wet heeft dit risico een stuk kleiner gemaakt, maar het bestaat nog steeds. Als je online iets koopt, moet je persoonlijke gegevens invoeren die vervolgens in de database van de winkel worden opgeslagen. Er zijn regelmatig dataleaks waarin hackers persoonsgegevens van duizenden mensen weten te stelen. En als dit informatie is met jouw bankgegevens, kan dit voor problemen zorgen.
 • Product komt niet op tijd aan
  Als je een product voor een bepaalde dag of een bepaald tijdstip nodig hebt, loop je het risico dat het niet op tijd wordt geleverd. Bijvoorbeeld een jurk voor een feestje of cadeautjes voor de verjaardag van je kind. Als je deze in een fysieke winkel koopt, loop je dat risico niet.
 • Financieel risico

Financiële risico’s zijn de dingen die meestal een grote impact hebben op of je een product online koopt of niet. Wat gaat er met het betaalde geld gebeuren als je iets moet terugsturen of een klacht hebt? Betaalt de winkel je terug of ontvang je een tegoedbon? Moet je de retourkosten betalen? Dit zijn allemaal vragen die mensen zichzelf stellen als ze online iets willen kopen. 

Nu we het hebben gehad over de verschillende risico’s die je loopt als je online gaat shoppen, gaan we het ook hebben over wat je kunt doen om veilig te blijven. 

 1. Controleer of de winkel is aangesloten bij een keurmerk

In Nederland zijn voorbeelden van deze keurmerken Webshop Keurmerk en Thuiswinkel Waarborg. Je vindt deze logo’s vaak onderaan de website van online winkels.

 1. Controleer of de webwinkel een KvK-nummer heeft

Dit nummer vind je vaak onderaan de pagina. Op de website van de Kamer van Koophandel kun je het nummer direct invullen en zien of de verkoper officieel is geregistreerd.

 1. Controleer of er sprake is van een beveiligde verbinding

Als het webadres begint met https:// is het een beveiligde verbinding. Tijdens het plaatsen van een bestelling geef je persons- en betaalgegevens door en je wilt natuurlijk niet dat die door derden worden onderschept. 

 1. Betaal met veilige betaalmethodes

De meeste webwinkels bieden meerdere betalingsmogelijkheden aan. Sommige van deze methodes zijn veiliger dan andere. Hieronder zetten we de meest populaire (en veilige!) methodes nog even op een rijtje:

 • iDeal
  Als je internetbankiert bij een Nederlandse bank, kun je meestal betalen via iDeal. Hierbij word je tijdens het afrekenen automatisch doorgeschakeld naar de website van de bank. Het hele proces duurt slechts een paar minuten en het geld is direct overgemaakt naar de webwinkel.
 • Prepaid betaalkaarten
  Een prepaid creditcard wordt uitgegeven door banken en creditcard maatschappijen. Bij deze kaarten plaats je een bedrag op de kaart en die kan vervolgens als creditcard worden gebruikt om online en offline betalingen te doen. 
 • Paysafecards zijn te koop in winkels en zijn een pincode die je gebruikt om online aankopen te doen. Met de pincode kun je ook online opzoeken hoeveel tegoed je nog hebt.
 • Skrill is ook een veilige manier om te betalen. Je maakt een account aan bij Skrill en zet vervolgens geld op dat account. Vervolgens hoef je alleen maar een e-mailadres in te voeren en op ‘Send money with Skrill’ te klikken om te betalen bij een webshop. Omdat Skrill zo betrouwbaar is, is het gemakkelijk om de beste skrill casinos te vinden.
 • PayPal is een online bank waarmee je bijna overall kunt betalen. Je PayPal-account is gekoppeld aan je bankrekening. Bij betalingen hoef je alleen je e-mailadres en wachtwoord op te geven en er wordt dus geen naam of rekeningnummer doorgegeven. 
 1. Herroepingsrecht

Als je online iets koopt, geld een herroepingsrecht. Dit betekent dat je de aankoop tot 14 dagen na ontvangst mag terugsturen als je niet tevreden bent. Je krijgt het aankoopbedrag dan gewoon terug. De leverancier mag wel retourkosten in rekening brengen. Let goed op: dit herroepingsrecht geldt niet voor kranten en tijdschriften, bederfelijke producten, persoonlijke en op maat gemaakte producten en multimedia-producten waarvan de verpakking is geopend.

Er zijn dus een aantal risico’s die online shoppen met zich meebrengt. Je kunt de kwaliteit van producten niet controleren, er is kans dat je persoonsgegevens worden gestolen en je loopt een financieel risico als de winkel je bijvoorbeeld niet terugbetaald als je iets retourneert of als je het product helemaal niet ontvangt.

Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om jezelf te beschermen als je online gaat shoppen. Controleer dat de winkel waar je bij wilt kopen een keurmerk heeft en zorg ervoor dat je altijd transacties maakt via een beveiligde verbinding en met een veilige betaalmethode.

Total
0
Shares
Previous Article

Hoe zorg je als werkgever dat chauffeurs op tijd rusten? 

Next Article

Wat zijn de mogelijkheden om te doen met je spaargeld?

Related Posts