Waar opletten bij een aankoopmakelaar?

Als je een huis of appartement gaat kopen, wil je er zeker van zijn dat alles in orde is en dat je de meest voordelige deal maakt. Het gaat immers over veel geld en een plek waar je meestal voor een langere tijd wilt blijven wonen. Om dit soepel te laten verlopen, kun je een aankoopmakelaar inschakelen, die advies geeft over alles omtrent het kopen van een woning. Wat komt hier allemaal bij kijken en waar moet je op letten bij het kiezen van zo'n soort makelaar?

Een aankoopmakelaar kiezen: waar moet je op letten?

Aangeboden diensten

Aankoopmakelaars kunnen diverse zaken voor je regelen, waaronder de volgende:

  • een strategie bepalen voor het aankopen van een huis of appartement;
  • advies geven over de huizenmarkt en de noodzaak van een bouwkundige keuring;
  • informatie geven over de regelgeving en ondersteuning bieden bij juridische zaken;
  • inzicht geven in de waarde van een huis;
  • helpen bij de financiering, oftewel het regelen van de hypotheek;
  • onderhandelen over de aankoopprijs van een woning;
  • de meest voordelige voorwaarden regelen.

Voordelen

Het is voordelig om een makelaar in te schakelen voor het aankopen van een woning door zijn of haar neutrale positie en grote inhoudelijke kennis. Daardoor kan een huis goed op waarde geschat worden en is er minder invloed van emoties. Daarnaast kan hij of zij voor je onderhandelen over de prijs, waardoor je ook minder snel te veel betaalt voor een huis. Het gaat immers om een groot bedrag en een aankoopmakelaar baseert de prijs enkel op de feiten om tot een goede deal te komen.

Verschil met een verkoopmakelaar

Aankoop- en verkoopmakelaars werken op basis van verschillende belangen. De aankopende partij houdt zich namelijk bezig met de belangen van de kopers van een huis, terwijl de verkopende partij juist de belangen behartigt van de verkoper. Dit zorgt ook voor een verschil in taken en werkzaamheden. Waar de aankopende makelaar zich richt op het vinden van een goede woning en het onderhandelen over goede voorwaarden en prijzen, houdt de verkopende makelaar zich bezig met een gunstige verkoop van de woning tegen een zo hoog mogelijke prijs. Ook adviseert een verkoopmakelaar over hoe een woning zo aantrekkelijk mogelijk op de markt gezet kan worden.

Juiste makelaar kiezen

Een goede aankopende makelaar is dus belangrijk, juist omdat het aankopen van een woning zo'n grote stap is. Maar hoe kies je die? Hierbij kun je op een aantal aspecten letten, zoals de expertise van deze persoon en hoe gespecialiseerd hij of zij is in aankoopmakelaardij. Daarnaast kun je kijken of de makelaar aangesloten is bij een brancheorganisatie, wat meer garantie biedt voor kwaliteit.

Bekijk tevens een aantal reviews, beoordelingen en recensies van vorige klanten over deze makelaar. In dit geval is het wel handig om vooral recente beoordelingen door te lezen. Je kunt een aankoopmakelaar vergelijken, zorg ervoor dat je de beste partij kiest voor jouw situatie. Zo ben je ervan verzekerd dat je bij deze grote beslissing in je leven optimaal wordt onder

Total
0
Shares
Previous Article

De beste landen om in vastgoed te investeren

Next Article

Wat zit er in de meterkast?

Related Posts
Lees meer

Wat zit er in de meterkast?

Heb je weleens van een groepenkast gehoord? Hopelijk luidt het antwoord ‘ja’, want de groepenkast is een enorm…