Wat zit er in de meterkast?

Heb je weleens van een groepenkast gehoord? Hopelijk luidt het antwoord ‘ja’, want de groepenkast is een enorm belangrijk onderdeel van de meterkast in jouw woning of bedrijfspand. Maar wat is precies de functie van een groepenkast, waarom is deze zo belangrijk en uit welke onderdelen bestaat het? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen en bespreekt ook hoe jij je groepenkast het best kunt onderhouden. Lees snel verder voor meer informatie!

Wat doet de groepenkast?

Een groepenkast – ook wel de verdeelkast genoemd – beveiligd en verdeeld elektriciteit over de verschillende groepen. Elke groep is gekoppeld aan een aantal apparaten bij jou in huis. Zo heb je bijvoorbeeld een speciale groep voor de waterkoker en de stofzuiger en weer een andere groep die stroom leidt naar de wasmachine. Elke woning, elk bedrijfspand en elk gebouw is voorzien van een groepenkast om de verschillende elektrische apparaten van stroom te voorzien.

De onderdelen van een groepenkast

Een groepenkast bestaat uit drie hoofdonderdelen: de hoofdschakelaar, de aardlekschakelaar en de verschillende installatieautomaten. Maar wat doen al deze onderdelen?

Hoofdschakelaar

De hoofdschakelaar zorgt ervoor dat alle stroomtoevoer vanuit de groepenkast tegelijkertijd in- of uitgeschakeld kan worden. Deze schakelaar speelt een grote rol in geval van overbelasting of een storing. De hoofdschakelaar voorkomt dat er grote ongelukken plaatsvinden in het gebouw.

Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is een automatische schakelaar die de hoeveelheid stroom die tussen de aarde en de bekabeling loopt in de gaten houdt. De maximale hoeveelheid stroom is 30 mA. Is dit hoger? Dan zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat deze groepen worden uitgeschakeld. Ook deze schakelaar garandeert de veiligheid.

Installatieautomaten

Iedere groepenkast heeft een aantal installatieautomaten, ook wel bekend als groepen. Hoeveel groepen dit zijn, is afhankelijk van de hoeveelheid elektrische apparaten die van stroom moeten worden voorzien en van het vermogen van deze apparaten.

Regelmatig onderhoud

Nu je weet wat een groepenkast is, hoe het werkt en wat de functies zijn van de verschillende elementen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verdeelkast goed blijft functioneren. Dit kun je garanderen door regelmatig onderhoud uit te voeren. Test de schakelaars, ontstof de groepenkast en laat een elektricien naar de groepenkast kijken op het moment dat je vragen hebt. Zo waarborg je je eigen veiligheid. Regelmatig onderhoud kan dus zeker geen kwaad!

Een groepenkast is een belangrijk onderdeel in elke meterkast. Het is belangrijk om te weten hoe deze functioneert. Controleer regelmatig de werking van de kast en schakel bij onzekerheden een professional in. Zo kun jij blijven genieten van schone wasjes, warme kopjes thee en een schone vloer!

Total
0
Shares
Previous Article

Waar opletten bij een aankoopmakelaar?

Next Article

Online geld verdienen: ontdek diverse lucratieve mogelijkheden

Related Posts