Aan het begin van het jaar ontvang je de WOZ-beschikking. Wanneer jouw huis meer is waard geworden dan is de WOZ-waarde daarmee gestegen. Om erachter te komen of dit klopt moet je een paar dingen controleren. Dit is belangrijk om te weten in verband met de hoogte van je belastingen. In deze blog nemen vertellen we je meer over WOZ-waarde en wat voor invloed het heeft op jou.
Wat is WOZ-waarde?
WOZ-waarde is eigenlijk gewoon de waarde van je huis. Een WOZ-waarde wordt dan weer gebruikt voor de hoogte van belastingen en bepaalde heffingen die je moet betalen. Het kan zelfs zijn dat jij een woning huurt, maar dat de WOZ-waarde de hoogte van je huurbedrag bepaalde. Doormiddel van een taxatie door een officiële taxateur wordt bepaald hoeveel jouw woning waard is. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde dan kan je WOZ bezwaar maken. Hierover vind je meer in de laatste alinea van deze blog.
Bij welke belastingen wordt er gekeken naar WOZ-waarde?
Goed om te weten is natuurlijk welke overheden gebruik mogen maken van de WOZ-waarde om de hoogte van de belastingen te berekenen.
Belastingdienst: Voor de inkomstenbelasting is het belangrijk voor de belastingdienst dat ze weten wat de WOZ-waarde van je woning is. Ook de schenkbelasting, de erfbelasting, de vennootschapsbelasting en de verhuurderheffing maken deel uit van deze belastingen.
Gemeentes: Ook gemeentes maken gebruik van deze WOZ-waarde. Zo kan het zijn dat ze kijken naar onroerendezaakbelastingen en voor rioolheffingen wordt er ook gekeken naar de waarde van je woning.
Waterschappen: Als laatste hebben we in Nederland te maken met waterschapsbelasting. Ook in deze wordt er gekeken naar de WOZ-waarde van je woning.
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald:
De gemeente kijkt naar andere woningen om de waarde van jouw woning te berekenen. Vaak wordt dit gedaan op basis van de verkoopcijfers, maar ook grondstoffen die zijn gebruikt en oppervlakte van de woning. In sommige gevallen in de WOZ-waarde een stuk moeilijker te berekenen. In geval van vrijstaande woningen buitenaf bijvoorbeeld. In dit geval hoeven ze dus ook niet altijd correct te zijn en kan je ertegen in bezwaar gaan.
Bij een normale rijtjeswoning hebben ze het vaak wel aan het juiste eind. De woningen zijn praktisch hetzelfde op een aantal kleine punten na.
WOZ bezwaar maken:
Je kan altijd bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning. Het is namelijk zo dat wanneer hij verkeerd is berekend jij meer geld betaald dan je zou moeten. Je moet echter wel voldoen aan een aantal criteria om bezwaar te maken.
- Vergelijkbare woningen in de buurt hebben een lagere WOZ-waarde.
- De informatie van de gemeente klopt niet, hij is groter of verbouwingen zijn niet meegenomen.
- Er zijn verduurzamende maatregelen getroffen en niet meegenomen in de WOZ-waarde.
- Je woning kan niet vergeleken worden met andere woningen in de omgeving.
De WOZ-waarde is dus belangrijk, want het kan je behoorlijk wat geld schelen. Vaak is het gratis om in beroep te gaan tegen de WOZ-waarde. Slim dus om eens te proberen als je het niet eens bent.