Wonen en werken in het buitenland: houd hier rekening mee

Al voor de coronacrisis was er een opkomst van mensen die vanuit het buitenland werkten, de zogenaamde digitale nomaden. Door de coronaperiode is bij veel bedrijven het besef gekomen dat werk op afstand dan ook prima mogelijk is. Die drempel is nu dus weggenomen, niet alleen voor zelfstandig ondernemers, ook als je in loondienst bent. Waar houd je dan rekening mee?

Werken op afstand is nog makkelijker geworden

Het internet had al de nodige drempels weggenomen, en toen in 2020 de noodzaak ontstond om afstand te houden en mensen meer thuis gingen werken, bleek dat op kantoor zijn geen noodzaak was om je werk goed te kunnen doen. Vergaderen via videotools als Zoom en Teams. Al is het wel slim om eerst even je instellingen te checken zodat je niet als kat in de digitale ruimte verschijnt.

Zorg voor goede verbinding en goede tools

Voor zowel videogesprekken als je eigen snelheid van werken is een goede internetverbinding essentieel. Traag internet zorgt voor irritaties tijdens online gesprekken, en als je aan het werk bent wil je ook dat alles snel genoeg laadt. 

Voor de videogesprekken zijn een goede camera en vooral een externe microfoon essentieel. Met een externe microfoon ben je over het algemeen beter te verstaan, waarmee je misverstanden of het moeten herhalen van je verhaal voorkomt. Je kan dit vaak ook oplossen met een hoofdtelefoon of ‘oortjes’, de oordopjes die je vaak bij je smartphone kreeg. 

Welk land is echt geschikt?

Iedereen heeft voorkeur voor bepaalde landen, dus je hebt zelf misschien wel een ideaal land waarvandaan je op afstand zou willen werken. Toch is niet ieder land even geschikt om remote te werken. ExpressVPN deed onderzoek naar de beste landen om te wonen en te werken, en maakte het mooi inzichtelijk met een kaartje.

Doe vooraf je onderzoek en kijk daarbij niet alleen naar de kosten of het weer dat jou aanstaat, maar kijk ook of je kan werken zoals je zou willen. Houd daarbij ook rekening met eventuele tijdsverschillen. Als je veel overleg hebt met klanten, is het wel zo handig dat het tijdsverschil niet te groot is. 

Uitgesteld mailen – ja echt

Als je vooral via e-mail contact hebt met je klanten, is het tijdsverschil niet per se een probleem. Goed, er kan wat vertraging in de communicatie komen omdat je niet binnen een uur op elkaar kan reageren als je aan de andere kant van de wereld zit. Maar er zijn wel slimme oplossingen, zoals uitgesteld mailen. 

Veel online e-mailprogramma’s zoals Outlook en het extra beveiligde Proton Mail laten je mails versturen op een door jou gekozen moment. Dat is super handig, omdat je dan de mails kan tikken wanneer het jou uitkomt, terwijl de klant geen idee heeft dat je in een andere tijdzone zit als die de mail om 10:23 binnenkrijgt. Ook in de zogenaamde e-mailclients (zelfstandige programma’s als Outlook en Thunderbird, waarmee je mails verstuurt vanaf je laptop of pc) kan je vaak mails later versturen. Bij Thunderbird moet je daar een add-on voor installeren, bij Outlook is het tegenwoordig standaard mogelijk.

Denk aan je financiën

Het is heel aantrekkelijk om een laag tarief te rekenen als je lekker goedkoop leeft in het buitenland en dus minder geld nodig hebt. Zo haal je misschien makkelijk opdrachten binnen als freelancer, maar kijk uit dat je jezelf niet in de vingers snijdt. 

Als je op een gegeven moment toch weer vanuit Nederland gaat werken kan je die lage tarieven niet meer blijven hanteren en raak je die opdrachtgevers misschien daarop kwijt. En als je met pensioen gaat heb je ook een extra centje nodig. Ga dus slim met je geld om en bouw een goede financiële buffer op zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Total
0
Shares
Previous Article

De kunst van het drukken op doppers

Next Article

Waarom je een BKR-registratie wilt voorkomen met een auto-abonnement

Related Posts