De verschillen tussen een BV en een VOF

Wanneer je een onderneming wilt starten, is één van de eerste stappen die je zult moeten nemen het kiezen van een passende rechtsvorm. Twee populaire rechtsvormen zijn de vennootschap onder firma (vof) en de besloten vennootschap (bv). Beide rechtsvormen hebben hun eigen voor- en nadelen, en het is dan ook belangrijk om goed te weten wat de verschillen zijn voordat je een beslissing maakt.

Wat is een VOF

Een vof is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen die samen een bedrijf runnen. De vennoten brengen iets in, zoals geld, arbeid of goederen, en delen samen in de winst of het verlies van de onderneming. Een groot voordeel van een vof is dat het een relatief eenvoudige en flexibele rechtsvorm is. Er is geen verplicht startkapitaal nodig en er zijn weinig administratieve verplichtingen. Daarnaast kunnen winsten en verliezen direct worden toegerekend aan de vennoten, wat fiscaal voordelig kan zijn. Een belangrijk nadeel van een vof is echter dat de vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming. Dit betekent dat als het bedrijf niet in staat is om zijn schulden af te lossen, de vennoten dit met hun privévermogen moeten doen.

Wat is een BV

Een bv is een rechtspersoon en is daarmee een aparte juridische entiteit. Dit betekent dat de bv zelf aansprakelijk is voor de schulden van de onderneming en dat de aandeelhouders en bestuurders in principe niet met hun privévermogen aansprakelijk zijn. Dit is dan ook een groot voordeel van het oprichten van een bv. Daarnaast biedt een bv meer mogelijkheden om investeerders aan te trekken, omdat er aandelen kunnen worden uitgegeven.

Ook kan het imago van een bv meer professioneel overkomen dan dat van een vof. Een nadeel van een bv is echter dat er veel administratieve verplichtingen zijn. Zo moet er een notaris worden ingeschakeld voor het opstellen van de oprichtingsakte en de statuten, en moet er een administratie worden bijgehouden en jaarrekeningen worden opgesteld en gedeponeerd. Daarnaast is er een verplicht startkapitaal van €0,01 nodig en kunnen de kosten voor het oprichten van een bv aanzienlijk zijn.

Brainstorm

Wanneer je een vof hebt en de onderneming groeit, kan het interessant zijn om na te denken over het omzetten van de vof naar een bv. Hierdoor kan je de persoonlijke aansprakelijkheid beperken en is het makkelijker om investeerders aan te trekken. Het omzetten van een vof naar een bv kan echter complex zijn en het is daarom verstandig om je hierbij te laten adviseren door een professional. Een partij die je hierbij kan helpen is Firm24. Zij kunnen je begeleiden bij het hele proces van vof naar bv omzetten door firm24, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is.

De verschillen in prijs

Wanneer je een eigen bedrijf wilt starten, is één van de belangrijkste keuzes die je moet maken de rechtsvorm van je onderneming. Twee veelvoorkomende rechtsvormen zijn de Vennootschap Onder Firma (VOF) en de Besloten Vennootschap (BV). Beide rechtsvormen hebben hun eigen voor- en nadelen, maar ook de kosten die hieraan verbonden zijn verschillen aanzienlijk.

Oprichtingskosten:

VOF: De kosten voor het oprichten van een VOF zijn relatief laag. Er is geen verplicht startkapitaal nodig en je hoeft geen notaris in te schakelen voor de oprichtingsakte. Wel moet de VOF worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, waarvoor de inschrijvingskosten € 51,30 (peildatum 2023) bedragen.

BV: De oprichtingskosten van een BV liggen een stuk hoger. Er is een verplicht startkapitaal van minimaal €0,01 nodig en je moet een notaris inschakelen voor het opstellen van de oprichtingsakte en de statuten. De kosten hiervoor variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €300 en €1000. Daarnaast moeten ook de inschrijvingskosten van €51,30 voor de Kamer van Koophandel worden betaald.

Administratieve kosten:

VOF: Bij een VOF zijn de administratieve verplichtingen relatief beperkt. Wel moet er een administratie worden bijgehouden en moet er jaarlijks belastingaangifte worden gedaan.

BV: Een BV heeft meer administratieve verplichtingen. Zo moet er een administratie worden bijgehouden, moeten er jaarrekeningen worden opgesteld en gedeponeerd, en moet er vennootschapsbelasting worden betaald. Dit brengt extra kosten met zich mee, zoals de kosten voor een accountant.

Aansprakelijkheid:

VOF: Bij een VOF zijn de vennoten hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Dit betekent dat als het bedrijf niet in staat is om zijn schulden af te lossen, de vennoten dit met hun privévermogen moeten doen.

BV: Een BV is een rechtspersoon en daarmee een aparte juridische entiteit. Dit betekent dat de BV zelf aansprakelijk is voor de schulden van de onderneming en dat de aandeelhouders en bestuurders in principe niet met hun privévermogen aansprakelijk zijn.

Al met al zijn er dus duidelijke verschillen in de kosten tussen het oprichten van een VOF of een BV. Hoewel de oprichtingskosten van een BV hoger liggen, biedt een BV meer mogelijkheden om risico's af te dekken en om investeerders aan te trekken. Een VOF is daarentegen een eenvoudigere en flexibelere rechtsvorm met minder administratieve verplichtingen. Het is belangrijk om deze verschillen goed te overwegen en je te laten adviseren door een professional om de juiste keuze te maken voor jouw situatie.

Concluderend, zowel een vof als een bv hebben hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed na te denken over welke rechtsvorm het beste past bij jouw onderneming en situatie. Ook is het aan te raden om je te laten adviseren door een professional, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

 

Total
0
Shares
Previous Article

Hoe bespaar je op je verzekeringen?

Next Article

Emigreren als expat – 8 Tips die je moet weten

Related Posts