Heb jij jezelf al eens afgevraagd waarom je eigen autoverzekering duurder is dan die van een goede vriend of bijvoorbeeld familielid, terwijl jullie auto’s enigszins gelijk zijn aan elkaar? In dit artikel lees je er meer over. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de premie van een verzekering.
Tip: er zijn verschillende websites die je helpen een goedkope autoverzekering voor jouw voertuig te vinden. Het loont om periodiek gebruik te maken van zo’n tool. De verzekeraar die voorheen de goedkoopste autoverzekering aanbood is op dit moment wellicht relatief duur. Overstappen naar een andere verzekeraar kan je een forse besparing opleveren. Een voorbeeld van zo’n tool is Overstappen.nl.
Dekking als voornaamste factor in berekening premie
Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen voor een relatief simpele dekking: de WA-verzekering. Dit type verzekering dekt uitsluitend schade aan andermans voertuig, bezittingen of bijvoorbeeld lichaam bij een ongeval. Schade aan je eigen auto vergoed je hierbij zelf. Alternatief is een WA+-verzekering, ook wel een autoverzekering met beperkt casco genoemd. In dit geval wordt in sommige situaties ook schade aan je eigen auto gedekt.
De meest uitgebreide dekking wordt geboden door een allrisk autoverzekering; een autoverzekering met volledig casco. In het geval van een ongeluk wordt de schade aan je auto vergoed door de verzekeraar. Datzelfde geldt voor schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een inbraak of vandalisme.
Andere factoren die premie autoverzekering bepalen
Hoewel de dekking een grote invloed heeft op de premie van een autoverzekering zijn er meer factoren waar een verzekeraar naar kijkt. Denk ook aan het aantal schadevrije jaren wat je opgebouwd hebt. Des te groter het aantal, des te hoger ook de geboden no claim korting zal zijn. Het hangt enigszins samen met een ander punt: de leeftijd van een bestuurder. Bij een relatief jonge bestuurder acht een verzekeraar het risico op schade groter dan bij een meer ervaren, oudere bestuurder.
Woonplaats en aantal gereden kilometers
Niet alleen iemands leeftijd heeft invloed op de premie, datzelfde geldt voor diens woonplaats. In een grote stad als Amsterdam of Rotterdam acht de verzekeraar het risico op schade aan de auto groter dan in een klein dorp op het platteland. Tot slot kijkt een verzekeraar naar het aantal kilometers wat men jaarlijks met de auto rijdt. Logischerwijs geldt hierbij dat iemand die 20.000 kilometer rijdt een groter risico op schade loopt dan iemand die zo’n 10.000 kilometer rijdt.