Hoe betaalmogelijkheden kiezen voor jouw webshop: 6 tips

Ga je jouw eigen webshop oprichten of ga je jouw zelfgemaakte accessoires en benodigdheden verkopen via marketplaces? Wat jouw situatie ook is, je zult steeds keuze moeten maken omtrent welke betaalmogelijkheden je moet aanbieden en hoeveel en wij van Geldwolf.nl kunnen u daarbij helpen. Je wilt zowel klanten aantrekken die graag betalen met de klassieke methodes zoals bankkaart en ook kopers die graag de nieuwste betaalmogelijkheden zoals Skrill gebruiken. Maar hoe bepaal je nu welke betaalmogelijkheden je moet aanbieden in jouw webshop of marktplaats? Je komt het hier te weten! Hier geven we je namelijk zes tips mee over hoe je de beste keuze maakt omtrent betaalmethodes.

Welke betaalmethodes zijn er?

Voordat we onze tips meegeven, willen we hier even hebben over de verschillende betaalmogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Zo kunnen jouw klanten tegenwoordig gebruik maken van:

  • iDEAL
  • Overboeking of bankoverschrijving
  • Creditcard
  • PayPal.nl
  • Skrill 
  • Giropay
  • Achteraf betalen (Klarna en AfterPay)

Bekijk en bepaal jouw doelgroep

Het is belangrijk om de gekozen betalingsproviders af te stemmen op jouw doelgroep. Als de doelgroep bijvoorbeeld vooral bestaat uit early adopters of jongere mensen, dan kiest jouw doelgroep naar alle waarschijnlijkheid voor meer modernere en mobiele betaalmethodes. Een oudere doelgroep daarentegen zal vooral de klassieke betalingsproviders willen die gemakkelijk te gebruiken zijn op een vaste computer. Je moet ook kijken waar de mensen uit jouw doelgroep zich bevinden. In Nederland wordt er voornamelijk betaald met iDEAL, maar in Duitsland en België daarentegen opteren de mensen het meest voor Sofort en Bancontact. Afhankelijk van waar je de meeste betalingen krijgt, moet je dus andere betaalmethodes aanbieden. 

Stel de betaalmogelijkheden af op de producten die je aanbiedt

Deze tip hangt samen met de voorgaande. De producten die je aanbiedt, hebben naar alle waarschijnlijkheid een invloed op jouw doelgroep, wat dan weer een impact heeft op de aangeboden betalingsmethodes. Zo zullen gamers die bijvoorbeeld een spelletje League of Legends van Riot Games spelen of zich wagen aan een casino game naar alle waarschijnlijkheid kiezen voor PayPal. Niet alleen omdat dit een zeer snelle methode is, maar omdat die ook veilig en gemakkelijk te gebruiken is tijdens het gamen. De veertigers en vijftigers onder ons, die bijvoorbeeld boeken, gereedschap, of kookgerei willen kopen, zullen waarschijnlijk meer de creditcard gebruiken voor online aankopen omdat dat de betaalmethode is waarop al jarenlang vertrouwd wordt en omdat die ook eenvoudig te hanteren is.

Definitieve betalingen of niet?

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden, is of je de klanten de mogelijkheid wil geven om de bestelling te kunnen terugdraaien. Als dit het geval is, dan moet je betalingen via creditcard en andere buitenlandse betalingsproviders toevoegen aan jouw website. Deze betaalmiddelen zorgen er namelijk voor dat jouw kopers eventueel hun betaling kunnen annuleren, natuurlijk niet zonder enige serieuze reden.

Keuzestress vermijden of klantvriendelijkheid doen stijgen?

Als je te veel betaalmethoden gaat aanbieden aan jouw klanten, kan dit keuzestress veroorzaken. Ja, hoe meer mogelijkheden je aanbiedt, hoe eenvoudiger jouw kopers hun gewenste methode kunnen vinden. Maar toch kan dit bij sommigen ook keuzestress veroorzaken. Het kan zijn dat ze niet weten hoe ze gaan betalen, waardoor ze de transactie misschien niet eens afronden. De meest gebruikte betalingsprovider in Nederland is iDEAL dus die mag zeker niet ontbreken, maar Skrill, de betaalmogelijkheid die nog in zijn kinderschoenen staat, is bijvoorbeeld geen cruciale methode voor jouw e-commerce. Probeer dus alleen maar de betaalmethodes aan te bieden die echt belangrijk zijn en laat de iets minder populaire betaalmiddelen achterwege.

Kies voor een betaalmiddel met lage kosten

Ben je van plan om verschillende betaalmogelijkheden toe te voegen aan jouw website? Dan raden wij aan om te kiezen voor methodes waarvan de transactiekosten relatief laag zijn. Zo is het het beste dat je PayPal or Pay.nl vermijdt aangezien er per transactie zowel transactiekosten als een provisie (die kan oplopen tot 2,5%) aangerekend worden. Als je maar een klein aantal betalingen ontvangt, dan kunnen die betalingsproviders enorm nadelig zijn. Bij iDeal daarentegen is de transactiekost vaak veel kleiner, waardoor die op bijna alle webwinkels te vinden is.

Zorg ervoor dat de betalingsprovider compatibel is met jouw website

Als je betaalmethodes gaat kiezen, dan is het ook belangrijk om te testen of elke van die betalingsproviders compatibel is met jouw website. Er moet namelijk een goed werkende koppeling zijn tussen die provider en jouw webwinkel. Hoewel de meeste betalingsproviders gebruik maken van een plugin-functie of een koppelingssysteem, is het toch nog steeds belangrijk dat je nakijkt of elke koppeling correct en snel werkt.

Total
0
Shares
Previous Article

Wanneer wordt de volgende BTC gehalveerd en hoe zal dat de prijs beïnvloeden?

Next Article
person encoding in laptop

Slapend rijk worden? Bouw een app!

Related Posts