Het voeren van een belangrijk gesprek; voor velen een bekende situatie. Je kijkt er wellicht tegenop of weet niet hoe je dat moet aanpakken. Een onderhandeling, voortgangsgesprek, of andere meeting hebben allemaal een duidelijk doel. Het bereiken van dat doel begint bij het beschikken over de basis gesprekstechnieken. Benieuwd naar hoe jij dat doet? Lees dan snel verder!
Neem de regie
Ten eerste is het belangrijk om eens wat vaker de regie te nemen. Vooral als HR Business Partner, Scrum Master, Talent Manager of interne coach is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Geef aan wat je van het gesprek verwacht en hoe het is ingedeeld. Een herkenbaar punt voor velen is het afdwalen. Zonder dat je het door hebt, bespreek je jullie weekendplannen. Vertel ze dat jullie hier later op terugkomen en ga terug naar het hoofdonderwerp van het gesprek. Op deze manier ga je langdradige gesprekken tegen en verspil je geen kostbare tijd.
Geef effectief feedback
Voortgangsgesprekken zijn niet iedereens favoriet. Toch zijn ze heel kostbaar. Let vooral op de manier waarop je feedback geeft. Positieve feedback is hartstikke fijn, maar negatieve feedback is soms ook nodig. Alleen zo bereik je je doelen. Dit doe je op een effectieve en niet te harde manier. Té harde feedback kan soms leiden tot een tegenovergesteld effect. Bouw het rustig op, vertel wat je dwars zit, hoe dat je laat voelen, en eindig met het gewenste gedrag. Tot slot vraag je natuurlijk ook wat je gesprekspartner daarvan vindt.
Luisteren
Een gesprek bestaat uit minstens twee mensen: jij en de persoon tegenover je. Je kunt dus niet constant zelf aan het woord zijn. Laat ook je gesprekspartner zijn punten vertellen en luister goed. Vaak zijn we meer bezig met hoe we gaan antwoorden, in plaats van op te nemen wat er wordt gezegd. Laat dus ook zien dat je goed luistert. Geef knikjes, stel vragen, en vat zijn punten samen om te laten zien dat je hem begrijpt. Wees begripvol, neem feedback aan en vertel (op een nette manier) wat je er wel en niet mee doet. Alleen zo voer je een succesvol gesprek.
Zoals je ziet, gaat een goed gesprek niet vanzelf. Jijzelf, en je gesprekspartner, zullen er wat moeite in moeten steken om het gewenste doel te bereiken. Bij een succesvol gesprek begint dat met de touwtjes in handen nemen. Maak duidelijke afspraken en wees niet bang om feedback te geven. Doe dat wel op een prettige manier en luister ook goed naar wat je gesprekspartner te vertellen heeft. Heb je het gevoel dat je je daarin nog wel wat kan verbeteren? Met een training bij NONONS leer je effectief gesprekken voeren. Alleen zo laat je het gesprek fijn lopen voor beiden!