Het belang van persoonlijk hypotheekadvies

Steeds vaker krijgt men de mogelijkheid om zelf een hypotheek af te sluiten, soms zonder van tevoren enig advies te krijgen over hun lening. Dat is weliswaar voordeliger, maar het brengt behoorlijk wat risico’s met zich mee. Ben je van plan een hypotheek af te sluiten? Dan kun je dat het beste doen op basis van onafhankelijk hypotheekadvies. Waarom is zo’n adviesgesprek aan te raden, en wat regelt een hypotheekadviseur allemaal voor je?

Wat wordt er besproken in het hypotheekadvies?

In een adviesgesprek bespreekt de adviseur je financiële situatie met je. Dat kan gaan om het kopen van je eerste woning, over doorstromen naar een nieuwe woonsituatie, het oversluiten van een hypotheek of over de verschillende hypotheekvormen die bestaan. Er wordt niet alleen gekeken naar je huidige situatie, maar ook naar scenario’s die in de toekomst mogelijk invloed kunnen hebben op je financiën. Hypotheekadvies wordt altijd helemaal op maat regelt: het gaat de adviseur om jouw persoonlijke situatie en het vinden van een hypotheek die bij jou past. Het bespreken van risico’s en het bepalen van bijpassende of noodzakelijke verzekeringen is ook onderdeel van het hypotheekadvies dat je zult ontvangen.

Na afloop ontvang je een rapport waarin advies wordt gegeven over het type hypotheek, de looptijd en de rente. Je kunt dan zien wat jouw hypotheeklasten zullen worden. Indien je akkoord gaat, regelt de hypotheekadviseur de aanvraag bij de hypotheekverstrekker.

Wanneer schakel je een hypotheekadviseur in?

Je regelt een adviesgesprek wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, verhogen, of wijzigen. Indien je je eerste woning wil gaan kopen, kun je alvast advies aanvragen voordat je je zoektocht naar een woning überhaupt start. De adviseur kan dan een realistische schatting maken van de hoogte van je toekomstige hypotheek. Zo weet je wat je ongeveer kan gaan lenen en in welke prijsklasse je het beste kan kijken.

Is het tijd om je hypotheek over te sluiten? Je kunt je bestaande hypotheek aflossen en een nieuwe afsluiten. Dan kun je profiteren van de lage hypotheekrente of van een gunstigere hypotheekvorm. Ook dan kan een adviseur je voorzien van passend advies, bijvoorbeeld over hypotheken en hypotheekvormen.

Zonder hypotheekadvies de markt op gaan is af te raden

Het is mogelijk om zonder enige tussenkomst van een hypotheekadviseur een hypotheek af te sluiten. Je kunt zelf naar de bank gaan om hypotheekadvies aan te vragen, of je kunt, indien je er voldoende kennis van hebt, zelf een hypotheek kiezen zonder enig advies in te winnen. Houdt er dan wel rekening mee dat veel banken alleen hun eigen hypotheken aanbieden. Het risico is groot dat je een verkeerde hypotheek afsluit wanneer je dit zelf onder handen neemt.

Het is sterk aan te raden om altijd hypotheekadvies in te winnen van erkende adviseurs. Een onafhankelijk advies helpt namelijk bij het maken van de juiste, passende keuze zonder verrassingen achteraf. De hypotheekadviseur gaat diverse opties van verschillende banken af en kan tot betere voorstellen komen door te bemiddelen. Hij houdt daarbij zicht op je financiële situatie en let op de kleine lettertjes. Het kan namelijk zijn dat de goedkoopste aanbieder niet de hypotheek kan verstrekken die het beste bij jou past. En niet te vergeten: een adviseur regelt al het benodigde papierwerk, controleert deze en overhandigd ze aan de bank. Bij het afsluiten van een hypotheek kan een kleine fout grote financiële gevolgen hebben. Zeker als je geen of weinig kennis hebt van hypotheken en financiën is het aanvragen van hypotheekadvies haast een vereiste.

Total
0
Shares
Previous Article

Met klein budget op vakantie? - Zo doe je dat

Next Article

De 4 populairste alternatieven voor Ethereum

Related Posts