Geld lenen is iets waar we bijna allemaal wel een keer voor komen te staan. Bijvoorbeeld omdat je financiële middelen nét niet toereikend genoeg zijn en het noodzakelijk is om die ene grote aankoop te doen of omdat je plotseling voor heel wat tegenvallers bent komen te staan en je wel wat extra hulp kunt gebruiken. Wat de reden ook mag zijn, een persoonlijke lening aanvragen moet altijd met uiterste voorzichtigheid worden gedaan. Geld lenen kost immers geld. Maar wanneer je effectief leent, kan dit wel een heel stuk gunstiger uitpakken.
Wil jij binnenkort een persoonlijke lening aanvragen? Maar zit je met vragen? Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat de huidige inflatie betekent voor het afsluiten van een lening? Of heb je zelfs nog geen enkel idee hoe een persoonlijke lening in z’n werk gaat? Hier vind je alles wat je moet weten om effectief te lenen.
Wat is een persoonlijke lening?
Een persoonlijke lening is één van de meest gebruikte leenvormen. Hierbij is zowel het bedrag, de einddatum en de rente van te voren vastgelegd. Je weet dus precies waar je aan toe bent wanneer je jouw handtekening zet. Vervolgens wordt het afgesproken bedrag in één keer op je rekening gezet en begin je direct maandelijks met aflossen en het betalen van rente. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de looptijd die je hebt gekozen en de rente die op dat moment van toepassing is. Een persoonlijke lening gebruik je voor het doen van grote aankopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbouwen van je huis, het kopen van een nieuwe auto of het volgen van een studie op latere leeftijd.
Het grootste voordeel van een persoonlijke lening is dat je precies weet waar je aan toe bent. Nog voordat je aan jouw aflossingsschema begint, weet je wat je te doen staat en hoeveel het geleende bedrag je uiteindelijk gaat kosten. Dat geeft veel zekerheid en biedt vertrouwen. Dit kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn, want je kunt niet tussentijds bepalen dat je toch weer wat geld wilt opnemen. Je moet je houden aan het schema wat je ruim van te voren hebt vastgelegd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een doorlopend krediet.
Lenen en inflatie: wat betekent dit voor mij?
Het zal niemand zijn ontgaan dat er momenteel enorme inflatie is in Europa. Het leven in ons land is alleen in het afgelopen jaar al 5,6 procent duurder geworden. De honderd euro die een jaar geleden op je rekening stond, is inmiddels dus nog maar ruim 94 euro waard. De inflatie stijgt, maar de koopkracht blijft nagenoeg gelijk. Bijna iedereen zal dat het komende jaar gaan voelen in de portemonnee. Maar wat betekent dit als je geld gaat lenen?
Laten we allereerst voorop stellen dat lenen altijd enkel tot de mogelijkheden moet behoren wanneer het écht niet anders kan. Je bent altijd goedkoper uit door het bedrag zelf te sparen. De inflatie biedt echter wel enkele voordelen. Wanneer het geld op de spaarrekening namelijk minder waard wordt, zullen je schulden logischerwijs ook minder waard worden. Daarnaast zullen de producten die je nu – of enkele maanden geleden – hebt gekocht over enige tijd meer waard zijn. Dit terwijl jij er minder voor betaald (en dus ook geleend) hebt.