Wat is Ethereum 2.0 en wat gaat er veranderen?

Wat is Ethereum 2.0?

Je wilt Ethereum kopen en je hebt gehoord dat Ethereum een update (hard-fork) gaat uitvoeren met codenaam Serenity ook wel Ethereum 2.0 (ETH 2.0) genoemd. Maar wat is Ethereum 2.0 precies? Deze update van de Ethereum blockchain heeft als doel om de snelheid, veiligheid en transactiekosten van het Ethereumnetwerk te verbeteren. ETH 2.0 zal de werking van het Ethereumnetwerk drastisch veranderen en is de volgende evolutie van het netwerk. In dit artikel bespreken we wat er gaat veranderen en wanneer Ethereum 2.0 uitkomt.

Wat is een hard fork update?

Voordat we uitleggen wat er precies gaat veranderen is het misschien handig om uit te leggen wat een hard-fork is. Een hard-fork creëert een nieuwe blockchain die niet meer in verbinding staat met de originele blockchain. Bij een soft-fork is dit bijvoorbeeld wel nog het geval. Bij een hard-fork zijn de blockchains dus niet meer compatibel met elkaar en diegene die niet upgraden zullen op het oude netwerk achterblijven. Bij Ethereum is dit trouwens al eerder gebeurd. Je hebt misschien wel al eens gehoord van Ethereum Classic, ook wel ETH 1.0 genoemd. Ethereum 1.0 zijn de restanten van het oude Ethereum netwerk voordat Ethereum overschakelde op het huidige model.

Proof of Work (PoW) vs Proof of Stake (PoS)

De belangrijkste upgrade van Ethereum 2.0 is het consensusmechanisme waarop het netwerk draait. Nu draait Ethereum op een Proof-of-Work model (PoF), vergelijkbaar met Bitcoin. Over het algemeen wordt dit beschouwd als het veiligste consensusmechanisme maar ook het traagste en meest energie intensieve. De ontwikkelaars van Ethereum geloven dat het Proof-of-Stake model beter is voor Ethereum op de lange termijn. Het Proof-of-Stake model vervangt miners door validators. Het belangrijkste verschil hier is dat onder PoW een meerderheid van miners het eens moet zijn voordat een transactie op de blockchain wordt gevalideerd. Terwijl bij PoS een validator wordt geselecteerd op basis van hoeveel Ethereum deze heeft ingezet.

Ethereum 2.0 release

Ethereum 2.0 zal in 7 fases gelanceerd worden. Fase 0 is al gelanceerd in december 2020. Fases 1 tot en met 3 zijn gepland om gelanceerd te worden in Q1 en Q2 van 2022. De laatste fases, die te maken hebben met sharding, zijn ook gepland voor 2022. Deze data nemen we best met een grote korrel zout want ze kunnen net zo goed uitgesteld worden zoals we al eerder zagen bij fase 0. Het belangrijkste om te onthouden is dat bij het afronden van de laatste fases, Ethereum sneller en veiliger zal werken met goedkopere transactiekosten.

Waar kun je Ethereum kopen?

Ook al komt de Ethereum 2.0 release dichterbij, toch is het verstandig om je voorraad Ethereum te vergroten. Je kunt Ethereum heel gemakkelijk kopen op praktisch elke beurs of website die cryptomunten aanbiedt. We raden AnycoinDirect aan omdat het een veilig en overzichtelijk platform is. Op Anycoin Direct kun je ook je eigen wallet koppelen zodat je in het bezit blijft van je eigen keys.

Total
0
Shares
Previous Article

Printkosten besparen? Zo pak je het aan

Next Article

Koersstijgingen Crypto, dit kan je verwachten van Bitcoin komend jaar

Related Posts