Wil jij duurzame keuzes maken die echt een verschil maken op onze aarde? In deze blog hebben we een aantal simpele veranderingen voor je op een rij gezet.
We willen allemaal een goede wereld achterlaten voor de volgende generatie. Hier kunnen we als consumenten ook iets voor doen. Alleen je wordt ook bestookt met allerlei verschillende manieren waarop je echt een verschil kan maken. Maar welke duurzame keuzes maken nu echt een verschil? Wij hebben 10 verschillende manieren op een rij gezet van groene stroom tot een refurbished wasmachine. En van minder lang douchen tot het zelf repareren van je kleding.
1. Refurbished producten
Waarom koop je niet wat vaker je spullen tweedehands? Wanneer je spullen tweedehands koopt ben je goedkoper uit in de eerste plaats, maar je kan ook nog eens een verschil maken. Tegenwoordig hebben ze zelfs refurbished. Zo kan je een refurbished telefoon kopen of een refurbished koelkast. Het verschil met tweedehands is dat het product goed is nagelopen door een expert, en je krijgt ook nog eens garantie op je product.
2. Groene energie
Energie wordt nog steeds op allerlei manieren opgewekt. Maar wat nu als jij kan kiezen voor groene energie. Bij veel energiemaatschappijen kan het. Je kan zelfs kiezen voor wat voor energie jij wil gaan. De bio centrales zijn toch niet zo bio als we dachten met bomen die over de hele wereld komen met olietankers. Maar je kan ook kiezen voor windenergie of zonne-energie in je woning.
3. Geen voedselverspilling
Helaas gebeurt het nog enorm veel. Voedsel dat wordt weggegooid of zo lang in de kast ligt dat het volledig beschimmeld is. Dit is natuurlijk zonde, en dit kan ook anders. Wanneer je bijvoorbeeld een vriezer neemt kan je overgebleven voedsel invriezen. Dit maakt echt een verschil.
4. Zelf wasmiddelen maken
De productie van wasmiddelen is vaak een chemische toestand. Daarnaast komt het vaak ook nog eens in plasticflessen, dus dat kan anders en duurzamer. Je kan heel goed zelf je wasmiddel maken, maar ook je afwasmiddel. Op internet vind je verschillende recepten om eigen wasmiddelen te maken.
5. Afval scheiden
Natuurlijk staat afval scheiden in deze lijst. Want inmiddels hebben we ondergrondse containers op bijna iedere hoek van de straat en hebben we 3 verschillende afvalcontainers achter het huis staan. Afval scheiden is een makkelijke manier om wat bij te dragen. Zo kunnen grondstoffen weer makkelijk gerecycled worden. e
6. Vegetarisch eten
Wist je dat voor vlees enorm veel water wordt gebruikt. Zo kan je tot wel 1000+ broccoli’s eten voor één stukje rundvlees. Als je kijkt naar het watergebruik. Minder vlees eten maakt dus wel degelijk een verschil, en er is nog iets dat jij qua watergebruik kan doen.
7. Minder lang douchen
Bij een douchebeurt van 5 minuten gebruik je maar liefst 30 liter water, heb jij een regendouche dan is dat maar liefst 75 liter water. Probeer je douchebeurten zo kort mogelijk te houden om het watergebruik te verminderen in je huis. Dit maakt een groot verschil.
8. Repareer je kleding
Heb jij een kapotte broek? Dan is het logisch dat je een nieuwe wil kopen. Dit is dan ook wat veel mensen gelijk doen. Maar je kan ook je eigen broek repareren. Hiervoor is niet veel meer nodig dan was kennis en kunde achter de naaimachine. In veel gevallen kan je hem zelfs voor een kleine prijs naar de kleermaker brengen. Ken jij het spotje van de overheid al: ‘waardeer het repareer het’?