De beste manieren om inzicht in je bedrijfsfinanciën te krijgen

Het leven van een ondernemer is vaak vrij druk. Je hebt met je klanten te maken, het leveren van producten of diensten, tal van verplichtingen en natuurlijk met je eigen zakelijke doelen. Ondertussen heb je ook nog met belangrijke randzaken te maken, waaronder bedrijfsfinanciën, zoals het kredietbeheer

Heb jij op dit moment kennis van hoeveel geld je op dit moment in kas hebt zitten? Of van wat de kredietwaardigheid van je klanten is? Kan je misschien zelfs vertellen welke investeringen je op termijn eventueel zou kunnen doen? Het zijn zaken die je niet altijd een-twee-drie uit je hoofd weet, maar die wel ontzettend belangrijk zijn. Om je hierbij te helpen, hebben we enkele manieren voor je doorgenomen die je helpen de gewenste inzichten in je bedrijfsfinanciën te krijgen.

Plan wekelijks tijd in voor je boekhouding

Heb je een vrij eenvoudige boekhouding? Zelfs dan is het verstandig om elke week tijd in te plannen voor je boekhouding. Je moet je boekhouding strikt en periodiek bijhouden, zodat je achterstanden voorkomt.

Bijkomend voordeel: je kunt tijdig ingrijpen. Mocht uit je cijfers blijken dat het de verkeerde kant op gaat, dan kun je een noodgreep inzetten. En aan de andere kant helpt het je een beter beeld te krijgen van de bedrijfskoers; door op vaste momenten je financiële resultaten in te zien, leer je de verbanden en connecties in de koers beter te begrijpen.

Neem kredietbeheer serieus

Het klinkt misschien als een flauwe tip, maar toch moet het gezegd worden: het is echt belangrijk om kredietbeheer serieus te nemen als ondernemer. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen zakelijke instelling, maar heeft ook andere voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld het risico op onbetaalde facturen beperken. “Hoe dan?”, hoor ik je vragen.

Wel, idealiter wil je dat je klanten zo snel mogelijk de facturen betalen. Het liefste al binnen een paar werkdagen, zodat je ook aan je eigen financiële verplichtingen kunt voldoen. Voor veel ondernemers is dit echter een utopie. Zij hebben met lange betalingstermijnen vanuit hun klanten te maken. Of zij hebben met veel onbetaalde facturen te maken.

Dit kun je deels voorkomen door een kredietcheck uit te voeren voordat je met een klant in zee gaat. Blijkt de kredietwaardigheid van de klant in orde te zijn? Dan kun je zonder al te veel zorgen met deze klant in zee gaan.

Pas digitale middelen toe

Vervolgens kun je met debiteurenbeheer software aan de slag gaan. Met dergelijke software houd je de controle over je debiteuren. Dit uit zich in korte betalingstermijnen en minder onbetaalde facturen. Uiteindelijk is dat iets waar elke ondernemer van droomt.

Dat brengt ons bij het volgende onderwerp: het toepassen van digitale middelen. Veel ondernemers maken tegenwoordig gebruik van digitale tools, en dat is niet zonder reden. Het scheelt namelijk enorm veel tijd en kan veel menselijke foutjes voorkomen. Bovendien kan je zo op een efficiënte manier een goed overzicht houden van alle financiële gegevens van je onderneming.

Total
0
Shares
Previous Article

Wat kan de toegevoegde waarde van een dagvoorzitter zijn?

Next Article

Van stoepborden tot dropflags: alles over reclamemogelijkheden voor jouw winkel

Related Posts