Geld lenen in Duitsland en wonen in Nederland: kan dat?

Geld lenen in Duitsland en wonen in Nederland, misschien klinkt het een beetje gek. Vaak is het namelijk ook niet mogelijk. Je kan eigenlijk alleen lenen in Duitsland als je daar woont. Maar er zijn wel een paar uitzondering waarbij Duitse banken soms toch geld lenen aan Nederlanders die niet in het land wonen.

Waarom geld lenen in Duitsland?

De meeste Nederlanders willen graag geld lenen in Duitsland vanwege de volgende twee redenen:  

  • Ze willen een lagere leenrente
  • Ze willen lenen zonder BKR-check

Geld lenen in Duitsland vanwege een lagere rente
Vaak denken mensen dat lenen in Duitsland goedkoper is dan in Nederland, omdat de rente in Duitsland lager zou zijn. Maar de rente die Duitse Banken en kredietverstrekkers vragen, verschilt meestal niet van de rente in Nederland. Duitse banken adverteren met lagere leenrentes, maar let op! De meeste Duitse kredietverstrekkers werken met risico-gebaseerde rentes. Dat betekent dat als je een laag inkomen hebt, of er geen of negatieve gegevens van je in het Duitse BKR staan, je een hogere rente betaalt. Dit loopt bij de meeste banken op tot 7 tot 10 procent. Maar er zijn ook Duitse banken die bij een slechte kredietwaardigheid zelfs 20 procent rente rekenen. Lenen in Duitsland geeft je dus zeker geen garantie op een lagere leenrente.

Geld lenen in Duitsland met een BKR
Een andere reden van geld lenen in Duitsland is de BKR-registratie. Nederlandse kredietverstrekkers kijken altijd naar je betalingsverleden. Is dit negatief, dan verstrekken ze je geen lening. Als je een negatieve BKR-registratie hebt, lijkt een lening in Duitsland misschien dé oplossing. Duitse kredietverstrekkers hebben namelijk geen toegang tot het BKR. Dat wil echter niet zeggen dat Duitse kredietverstekkers je zomaar een lening verstrekken. Zij willen ook graag weten hoe je betaalgedrag in het verleden is geweest, zodat ze geen risico lopen dat jij het geld niet terugbetaalt. Duitse kredietverstrekkers kijken in het Duitse BKR, SCHUFA. Als je nog nooit eerder een financiële verplichting in Duitsland hebt gehad, zullen hier geen gegevens over je in staan. Dat lijkt misschien mooi, maar dit kan juist een reden zijn om je af te wijzen. De bank weet namelijk niet of je altijd netjes je rekeningen betaalt.

Let op! Als je een negatieve BKR-registratie hebt, heb je dit niet zomaar gekregen. Deze registratie is er voornamelijk ter bescherming van jezelf. Als je besluit om ergens anders toch geld te gaan lenen, kan je in de financiële problemen komen. Soms wordt er wel eens geadverteerd met leningen waarbij geen BKR-check plaatsvindt. Pas hier mee op, want de rentes van deze leningen liggen erg hoog, soms wel 14%.

Toch lenen met een negatieve BKR-registratie, hoe?

Als je in Nederland geen persoonlijke lening kunt starten omdat je een negatieve BKR-registratie hebt, dan is onderhands lenen misschien een optie. Onderhands lenen houdt in dat je geld leent bij vrienden of familie. Onderhands geld lenen werkt hetzelfde als een consumptief krediet bij een kredietverstrekker. Er vindt alleen geen BKR-check plaats. Maar ook bij onderhands lenen wil je betalingsproblemen voorkomen. Maak daarom altijd goede afspraken! Sluit bijvoorbeeld een leenovereenkomst af zodat je zwart op wit hebt welk bedrag je hebt geleend, hoe hoog het rentepercentage is en wat de aflossingstijd is. Hierdoor ontstaan er geen onduidelijkheden en krijg je geen ruzie met je familie of vrienden.

Wat zijn de uitzonderingen?

Er zijn dus een aantal uitzonderingen waardoor je in Duitsland geld kunt lenen terwijl je in Nederland woont. Een van die uitzonderingen is als je getrouwd bent met een Duitser. De kredietverstrekker heeft gegevens van je partner, die waarschijnlijk ook bij de Duitse BKR geregistreerd staat. Op basis van die gegevens maakt de Duitse kredietverstrekker dan een inschatting of ze je de lening willen verstrekken. Een andere uitzondering is als je salaris ontvangt in Duitsland. De Duitse kredietverstrekker weet dan in elk geval hoeveel inkomen je ontvangt en of het een stabiel inkomen is. Dat kan een reden zijn om je toch geld te lenen. Zit je in een andere situatie dan is het onmogelijk om geld te lenen in Duitsland.

Hieronder een lijst met de uitzonderingen:

  1. Je hebt een Duits woonadres waar je staat ingeschreven. In principe is ieder adres natuurlijk prima, al is het wel de bedoeling dat je daadwerkelijk woont op het adres dat je opgeeft als woonadres. Het adres invullen van familie of vrienden die net over de grens wonen is dus niet de bedoeling.
  2. Wanneer je getrouwd bent met een Duitse partner, word je op een bepaalde manier geregistreerd. Je partner kan dan deze lening aanvragen voor jou. Je kan dus nog steeds niet zelf de lening aanvragen, maar je kunt het geld vervolgens wel gewoon naar Nederland overstorten zodra je partner het heeft ontvangen.
  3. Wanneer je een Duitse werkgever hebt die jou maandelijks je salaris stort. Hierdoor is er bewijs dat jij geld verdient. Een Duitse bank, en dan met name de bank waarop je het salaris gestort krijgt, zal je dan een stuk sneller vertrouwen en dus ook sneller de lening aanbieden.
  4. We hebben in Nederland het BKR. Hier word je geregistreerd als je een bepaalde betalingsverplichtingen niet op tijd hebt voldaan. Maar er is ook een overkoepelende organisatie, genaamd Experian, waar leningen geregistreerd kunnen worden als ze niet op tijd worden terugbetaald. Zodra een Duitse bank deze gegevens aanvraagt voor het verstrekken van een lening, zullen ze alsnog zien dat je een negatieve BKR hebt.

Conclusie geld lenen in Duitsland

Geld lenen in Duitsland kan dus alleen wanneer je er woont, werkt of getrouwd bent met een Duitser. Vaak proberen mensen die in Nederland wonen, geld te lenen in Duitsland om de BKR-registratie te ontlopen. Maar naast de Nederlandse BKR is er ook een overkoepelende organisatie, Experian. Deze organisaties zijn er niet voor niet. Ze zorgen ervoor dat je niet in financiële problemen komt. Zoek je een lening in Duitland omdat deze goedkoper zal zijn? Dan heb je het mis. In Nederland vind je namelijk net zo makkelijk een lening met lage rente.

Total
0
Shares
Previous Article

Hoeveel verdienen influencers? We zochten het voor je uit

Next Article

Peter Gillis vermogen: hoeveel verdient de ondernemer van Massa is Kassa?

Related Posts
Lees meer

Besparen op je lening

Wil je besparen op je huidige of nieuwe lening? Hier vind je handige tips zodat je zeker weet…