Minimaal aan te leveren documenten als je geld wilt lenen

Als je een lening wilt afsluiten dan word je door de bank of financieringsmaatschappij zorgvuldig gescreend. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk of jij veilig geld kunt lenen en later niet in de financiële problemen komt. Om een lening aan te vragen zijn er een aantal documenten die je aan moet leveren. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje in dit artikel.

Als een kredietverstrekker je zonder alle belangrijke zaken te checken een lening geeft, dan is er een kans dat je deze op termijn niet kunt terugbetalen. Dat is niet alleen vervelend voor hen, maar ook voor jou. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen wordt er tijdens de aanvraagperiode altijd zorgvuldig gekeken naar jouw financiële situatie. Aan de hand hiervan krijg je te horen wat je precies moet aanleveren. Natuurlijk wordt er gekeken of je in loondienst bent, een uitkering ontvangt of een eigen bedrijf hebt. Om aan te kunnen tonen dat jij financieel gezond bent moet iedereen tenminste deze documenten aanleveren:

Getekende kredietovereenkomst

In een kredietovereenkomst staan alle afspraken en gegevens die betrekking hebben op de lening die je wilt afsluiten.

  • Jouw persoonlijke gegevens zoals jouw naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer
  • De gegevens van de kredietverstrekker. Een betrouwbare partij om mee in zee te gaan is Findio. Op de website kun je alle informatie vinden die nodig hebt. Verder kun je er ook direct een berekening maken van de kosten. 
  • Het soort lening dat wordt afgesloten (bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet)
  • De duur van de kredietovereenkomst, met een begin- en einddatum.
  • Het bedrag dat je gaat lenen
  • Het bedrag dat je maandelijks terug moet betalen aan jouw kredietverstrekker
  • De rente van de lening
  • Verder staan ook de voorwaarden van het gebruik en de terugbetaling van het geleende bedrag in deze overeenkomst. 
  • Alles wordt ondertekent door jou en de kredietverstrekker, voorzien van een datum en de plaats van ondertekening.

Pas als je jouw lening helemaal hebt terugbetaald, zit je niet meer aan de kredietovereenkomst vast. Betaal je niet alles af voor de einddatum dan blijft de overeenkomst gelden totdat je dit wel hebt gedaan.

Indien je je kredietovereenkomst wilt annuleren dan heb je volgens de wet veertien dagen bedenktijd na het ondertekenen ervan.  Annuleren kan door middel van het sturen van een aangetekende brief naar de kredietverstrekker. Deze mag overigens nooit annuleringskosten in rekening brengen als je binnen veertien dagen annuleert. Heb je al geld ontvangen dan dien je dit terug te betalen, zo ook de rente over de periode dat het geleende bedrag op jouw rekening heeft gestaan.

Kopie van een geldig paspoort of ID-kaart

Als je een lening wilt aanvragen, bijvoorbeeld voor een autofinanciering, dan dien je een kopie aan te leveren van een geldig paspoort of een ID-kaart. Een rijbewijs is helaas geen geldig identiteitsbewijs en wordt dus ook niet geaccepteerd.

Bankafschrift

Als je een lening wilt aanvragen dag is het noodzakelijk om een bankafschrift te laten zien van een volledige maand waarop alle bij- en afschrijvingen zichtbaar zijn. Op deze manier kan men beoordelen of de door jou aangevraagde lening past bij jouw persoonlijke financiële situatie. Daarnaast voert men ook een check uit bij Bureau Krediet Registratie.

Total
0
Shares
Previous Article

7 Budget trektocht items die je moet hebben

Next Article

Ben goed voorbereid wanneer je een auto koopt door een kentekencheck

Related Posts