Onderweg naar financiële onafhankelijkheid de weg kwijt? Dit gaat je helpen

Natuurlijk is geld niet het belangrijkste in de wereld, maar het is wel lekker als je het hebt. En niet om te pronken, maar omdat je onafhankelijk bent. Je hoeft niet na te denken over aankopen die je wilt doen, want je kunt ze doen. Nu is er alleen een probleempje, er zijn nogal wat externe factoren die een rol spelen bij je financiële onafhankelijkheid. De economie kan instorten, waardoor je vermogen voor je ogen verdampt. De stappen uit dit artikel geven je geen garantie op rijk worden, maar vergroten wél de kans op financiële rust.

Stap 1: zoek een goede financieel adviseur

De wereld kan best gecompliceerd zijn. Het zou een tikkeltje helderheid scheppen als bepaalde zaken niet steeds veranderen. Neem de huizenmarkt. Het ene moment schieten de huizenprijzen door het dak, het volgende moment is er niemand te vinden die überhaupt de moeite wil nemen om een woning te bezichtigen.

Wat dat betreft zijn de energieprijzen duidelijker. Die zijn de afgelopen jaren ontzettend gestegen. En weinigen geloven dat ze weer op het lage niveau van twee jaar geleden komen. Een flinke impact op het huishoudpotje van menig inwoner in Nederland. Je wil genoeg inkomen hebben om al je vaste lasten te kunnen blijven betalen, maar vraagt je ook af wat je met het geld kunt doen wat over blijft. Sparen, beleggen, aflossen.. Wat is wijsheid? Financieel advies inwinnen is dan een logische stap. De experts van Excellent Finance weten hoe jouw vermogen stabiel blijft en zelfs groter kan worden.

Stap 2: denk in kansen

Het is soms wel lekker om redenen te bedenken waarom iets niet kan. Neem het leven in Amsterdam. Een dure hypotheek of nog duurdere huur, en dan moeten de boodschappen, parkeerkosten en drankjes op het terras nog komen. Een goede financieel adviseur in Amsterdam gaat de rekening van het café niet omlaag krijgen, maar helpt je wel als je een woning in de hoofdstad wilt kopen of je je maandelijkse hypotheekbedrag omlaag wilt krijgen. En alvast nadenken over je pensioen is ook geen overbodige luxe, zeker nu steeds meer mensen als freelancer of ZZP’er werken. Kansen zijn er altijd, je moet ze alleen weten te vinden én goed benutten. Goed en onafhankelijk advies gaat je daarbij helpen.

Stap 3: stel een duidelijk doel

Als je doel is om rijk te worden zonder hier een concreet bedrag op te plakken, gaat het waarschijnlijk niet lukken. Hoe wil je goed beleggen zonder voor een bepaald doel te beleggen? Is het voor je pensioen, voor de studie van je kind(eren), om een sabbatical te realiseren of om een prachtige reis te maken? In overleg met je financieel adviseur stel je een duidelijk plan op, voor de lange termijn. Denk ook aan de tussenstappen. Niet voor niks is de term ‘tonnair’ uitgevonden. Je kunt immers niet van de ene op andere dag miljonair zijn.

Stap 4: go with the flow

Ondanks het warme pleidooi voor een goed plan, is het net zo belangrijk om van dit plan te durven afwijken. Heb je even een tegenslag, trap dan ook op de rem. Maar als het goed gaat, bijvoorbeeld met je aandelen, is het slim om door te pakken. Er liggen namelijk overal kansen. Een financieel doel behalen geeft energie en rust, maar je wil daarvoor niet teveel inkorten op leuke dingen die je nu al kunt doen die jou energie geven. 

Total
0
Shares
Previous Article
ceiling lamp above a table in a kitchen

De nieuwste trend: houten jaloezieën

Next Article

Dé beste tips en tricks voor het verkopen van je bedrijf

Related Posts