Rijkste landen 2021

Wat hebben we het toch goed in Nederland. Voor mensen die weinig verdienen zijn er oplossingen, maar daarnaast kunnen we steeds jonger een woning kopen en is er altijd ruimte om te studeren. We zijn een rijk land. Maar staan we eigenlijk wel met ons land in de top 15 van de meest rijke landen in 2021? Laten we dat eens gaan uitzoeken. In deze blog bekijken we de meest rijke landen van 2021. Let’s go! 

Hoe wordt een land beoordeeld op zijn rijkdom? Dat is natuurlijk een heel belangrijke vraag als we dit willen gaan onderzoeken. Om dit te berekenen wordt er altijd gekeken naar het BBP. Dit staat voor bruto binnenlands product. Dit betekent de koopkracht per hoofd van de bevolking. Koopkrachtpariteit (PPP) wordt gebruikt als definitief van de werkelijke waarde van de doller binnen een land. Vaak domineert olie zo’n lijst, omdat hierdoor een land snel rijk wordt. Er wordt gekeken naar de consumentenbestedingen, de investeringen en de waarde van alle export bij elkaar op. Hier worden vervolgens nog de geïmporteerde goeden vanaf getrokken. Dit is het BBP en laat dus zien hoeveel koopkracht er in een land is geweest. Met andere woorden: hoeveel heeft de bevolking kunnen aanschaffen. En voor aanschaf is geld nodig. Hoe meer geld er is, hoe meer er vaak wordt aangeschaft. 

We tellen af van 15 naar 1

15. Bahrein 

Dit is een eilandstaat dat ligt in de Perzische golf. Er is ruim 51.000 dollar inkomen per inwoner. Daarnaast is het ook nog eens één van de meest snelgroeiende economieën. Dit komt grotendeels doordat het land afhankelijk is van olie. En olie is natuurlijk een heel bekend product waar een land snel rijk mee kan worden. Naast olie verdient Bahrein ook veel uit andere sectoren, denk aan diensten en toerisme. 

14. IJsland

Een prachtig eiland dat hoog in de Noord-Atlantische Oceaan is te vinden en deel uit maakt van de EU; dat is IJsland. Het land heeft een sterk ontwikkelde bevolking. Er zijn relatief weinig mensen op het eiland, rond de 300.000, maar ze hebben een heel hoog kwaliteit van leven. En met een gemiddeld inkomen van 52.150 dollar per jaar is dat niet gek. Naast softwareproductie, biotechnologie doen ze ook veel aan ecotoerisme. 

13. Nederland

Ha! Daar is ons eigen landje. We zijn natuurlijk met veel mensen, namelijk ruim 17 miljoen mensen. We zijn rijk en wel door drie sectoren: mijnbouw, landbouw en productie. Onder Nederland vallen Aruba, Curaçao en Sint Maarten ook. Al zijn die laatste goed voor samen 2% van ons oppervlakte. We hebben een inkomen van 53.580 gemiddeld per persoon per jaar. 

12. Saoedi-Arabië 

Weer een land waar het vooral om olie draait. Goed voor zo’n 55.260 dollar per persoon per jaar. Dit land is dan ook een van de grootste olie-exporteurs van aardolie. 

11. Verenigde Staten 

Het is vrij indrukwekkend dat ’s werelds grootste economie, die van de Verenigde Staten, een BBP van ruim 59.000 dollar kan hebben. Het is lastig, omdat er juist hier ook veel armoede is. De kans is dus groot dat het verschil tussen rijk en arm erg groot is in de VS. 

10. San Marino 

Een heel kleine microstaat in Europa, dat is San Marino. Met gemiddeld 60.000 euro vinden ze het niet erg om klein te zijn. Er zitten hier veel banken, maar ook toerisme, elektronica, wijn en kaas komt hier vandaan. 

9. Zwitserland 

Het land van de banken en de financiële instellingen, dat is natuurlijk Zwitserland en dat maakt ze een rijk land. Er is veel overtollig kapitaal hier te vinden en er wordt veel belegd. Dat maakt dat het BBP 61.360 dollar per jaar per persoon is. 

8. Verenigde Arabische Emiraten 

Een land met olie-inkomsten natuurlijk. Het leven in dit land is ook erg prijzig, maar met 68.250 BBP wordt dat netjes opgevangen. Naast olie wordt er hier ook veel gedaan met de dienstensector en telecommunicatie. 

7. Koeweit 

Een klein maar relatief open economie is de economie van Koeweit. Ook hier komt ruim 10% van de olie vandaan die wereldwijd wordt geëxporteerd. Hierdoor genieten burgers tot wel 69.670 BBP.

6. Noorwegen 

En we gaan weer terug naar Europa. Dit uitgestrekte land heeft één van de meest consequente economieën van de wereld. Hier vind je vooral visserij, maar ook natuurlijke hulpbronnen en aardolie-exploratie brengt Noorwegen op deze plek. 

5. Ierland 

Verrassend, wellicht! Met 72.630 gemiddeld per persoon vinden we Ierland op de vijfde plek. Dit komt mede door de textielproductie, maar ook de mijnbouw en de voedselproductie zorgt ervoor dat Ierland hoog komt te staan. 

4. Brunei 

Dit is het land op de vierde plek. Weet jij het aan te wijzen? Het is een staat in Zuidoost-Azie en heeft een totaaloppervlakte 2226 sq mi. Een kleine staat dus. Maar het wordt vooral gesteund door de grote, je raadt het al, aardoliesector. 

3. Singapore 

Wederom een kleine staat, maar met een BBP van 90.520 gemiddeld per persoon kun je niet zeggen dat het een klein land qua inkomen is. Naast olie vind je hier ook veel financiële dienstverlening, chemische exportindustrie en een groot liberaal economisch beleid waardoor veel mensen hier willen wonen. 

2. Luxemburg

En weer even terug naar Europa. Luxemburg natuurlijk. Wederom niet een groot land, maar heeft wel een BBP van negen keer het wereldgemiddelde. Met 109.190 BBP een stabiele factor in onze wereldeconomie. 

En dan nummer 1: Qatar 

Dit is het rijkste land ter wereld. Ze hebben hier een inkomen per hoofd van ruim 125.000 euro. Dit komt natuurlijk enerzijds door de aardolie-industrie, maar ook door exportopbrengsten. Ook wonen er relatief weinig mensen in dit land. 

Total
0
Shares
Previous Article

Naw gegevens: dit zijn NAW Gegevens + voorbeelden

Next Article

Bitseven: alles wat je moet weten over het crypto trading platform

Related Posts