Als je veel spaargeld hebt, kun je dit allemaal op jouw spaarrekening laten staan. Een aantal jaar geleden kreeg je hier nog rente over, maar tegenwoordig is dit bij veel banken amper nog het geval. Sommige banken werken zelfs met een negatieve rente, wat betekent dat je geld moet betalen als er meer dan een bepaald bedrag op jouw spaarrekening staat. Wil je dit voorkomen? Of wil je dat jouw spaargeld iets oplevert? Dan kun je het investeren in aandelen, maar ook in goud. Voordat je goud koopt, ben je vast en zeker benieuwd wat goud inkoop je uiteindelijk oplevert. Daarom gaan we hier in deze tekst uitgebreid op in.
Opbrengst is vooraf niet te voorspellen
Goud heeft door de jaren heen bewezen waardevast te zijn, maar toch is het onmogelijk om precies te vertellen hoeveel goud inkoop je oplevert. Hoe dit komt? Doordat de goudprijs beïnvloed wordt door verschillende factoren. Vraag en aanbod speelt hierin een grote rol. Doordat de vraag naar goud de laatste jaren is toegenomen, is de goudprijs alsmaar verder gestegen. Als je nu goud koopt en de prijs ook de komende jaren blijft stijgen, kun je over een paar jaar een leuk bedrag verdiend hebben als je het goud weer verkoopt.
De goudprijs is de laatste jaren vooral gestegen, maar dit betekent niet dat je er ook altijd aan verdient. De prijs van dit edelmetaal wordt – net als de prijs van andere producten – grotendeels bepaald door vraag en aanbod. Als er veel vraag is stijgt de prijs, maar bij weinig vraag daalt de prijs juist. Wanneer de prijs daalt nadat je goud gekocht hebt, kun je uiteindelijk geld verliezen met deze investering. De koers van goud is overigens lang niet zo grillig als de koers van aandelen. Dit betekent dat de prijs veel minder hard stijgt en daalt. De kans op grote verliezen of winsten is hierdoor een stuk kleiner als je investeert in goud.
Meer dan de goudprijs
Wil je investeren in goud? Dan ben je ongetwijfeld ook benieuwd wat je voor inkoop van dit edelmetaal betaalt. Veel mensen werpen hiervoor een blik op de goudprijs. Op basis hiervan kun je een redelijke inschatting maken van de prijs per gram goud. Toch kan de waarde van goud sterk verschillen van de goudprijs. Dit is bijvoorbeeld het geval als je goud met verzamelwaarde koopt. Als je goud met verzamelwaarde koopt, kan de prijs vele malen hoger uitvallen dan de goudprijs. Bepaal daarom altijd eerst hoeveel je uit wilt geven aan goud. Zodoende voorkom je dat je meer geld uitgeeft aan goud dan je lief is.
Hoe koop ik goud?
Als je inziet dat goud inkopen je op de lange termijn geld op kan leveren, wil je zelf misschien wel investeren in dit edelmetaal. Koop goud nooit bij de eerste beste aanbieder, maar zoek uit of het om een goud expert gaat. Bij zo’n partij weet je namelijk zeker dat je echt goud koopt. Bovendien betaal je hier altijd een eerlijke prijs voor goud. Besluit je toch om goud te kopen bij iemand die geen expert is? Kijk er dan niet raar van op als je opgelicht wordt.