De toenemende druk op aardgas

Natural Gas, Depositphotos

De energie van de wereld benutten

Nadat de effecten van de eerste golf van de pandemie eind 2020 waren weggeëbd, was het mondiale olieverbruik met 2,1% gedaald en de productie met 3,1%. De verminderde vraag leidde tot een vertraging van de investeringen in olieboringen, waardoor de wereldwijde olieproductie laag bleef, zelfs toen de economische activiteit weer begon te normaliseren. Daar kwam nog bij dat de winter van 2020/2021 kouder was dan normaal, en ervoor zorgde dat de brandstofvoorraden nog sneller werden weggevaagd. Medio September 2021, met de winter weer in aantocht, stonden de aardgasprijzen torenhoog, sterker nog zo hoog waren de prijzen sinds 2014 niet meer geweest. Beleggers op de financiële markten hadden verwacht dat de vraag sterk zou terugkeren van pandemische dieptepunten en dat de voorraden het moeilijk zouden hebben om aan de wintervraag te voldoen. Toen vervolgens de spanningen tussen  Rusland en Oekraïne ook nog eens toenamen, werd de voorraad op de aardgasmarkt nog schaarser.

Eind januari 2022 zei een Britse woordvoerder dat het “zeer waarschijnlijk” is dat Rusland zijn troepen naar Oekraïne zal gaan sturen. De Verenigde Staten zeiden dat ze Rusland sancties zouden opleggen in het geval van een invasie, en dat die sancties in feite al van kracht zouden kunnen worden voordat Rusland verdere actie onderneemt, vanwege de agressieve pogingen van Rusland om de Oekraïense regering te destabiliseren en cyberaanvallen op het land uit te voeren. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stollenberg, toonde zich bezorgd en zei: “We moeten werken aan en ons richten op diversificatie van de bevoorrading”, aangezien meer dan een derde van Europa’s aardgas normaliter uit Rusland komt en de energiecrisis van het continent nog steeds voortduurt. Aangezien de winter in Europa doorwoedt, waren andere bronnen van gas en energie, zoals windenergie, drastisch nodig, waardoor de focus verschoof naar het winnen van aardgas en olie op zee. Voor degenen die geïnteresseerd zijn om via Vestle in CFD grondstoffen te gaan handelen, nemen we een kijkje naar het aardgastekort aan het begin van 2022, en zullen we kijken naar wat er nog meer in het verschiet kan liggen.

Het verhaal van gas

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft in 2006 de leveringen aan Oekraïne voor een dag stopgezet (Oekraïne had in 2015 zijn Russische gasaankopen ook al eens stopgezet). Ook in 2008 en 2009 werden de Russische gasstromen naar Europa verstoord, waardoor soortgelijke uitdagingen ontstonden als die van begin 2022. In oktober 2021 zette het gastekort de VS onder druk om de nodige maatregelen te nemen. Aardgas en aardolie winnen op zee was de remedie die zij bedachten, en gedurende zes opeenvolgende weken legden de VS nieuwe olie- en gasplatforms aan. Ondertussen was er in China een dusdanig tekort aan stroom dat fabrieken moesten worden stilgelegd, wat er voor zorgde dat de economische groei op het laagste punt stond in een jaar.

Het vinden van alternatieve gasbronnen is een taak die de VS dit jaar op zich hebben genomen, door Qatar te vragen of het de verloren leveringen zou kunnen helpen compenseren als de sancties zouden worden gehandhaafd. Toch “zou het moeilijk zijn voor Europa om sancties te verkroppen die de Russische olietoevoer effectief afsnijden”, aldus ING. Noorwegen is de op een na grootste gasleverancier op het continent, maar zei dat het gezien zijn andere verplichtingen niet in staat zou zijn om de verloren Russische leveringen te vervangen. Wat kernenergie betreft, hadden Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland onvoldoende reserves vanwege hun inspanningen om kernenergie geleidelijk af te bouwen. In verschillende Europese landen zijn kolencentrales gesloten omwille van de doelstellingen inzake schone lucht. Een mogelijke oplossing was vloeibaar aardgas (LNG), dat de VS in de winter van 2021/2022 naar het noordwesten van Europa exporteerde. Dit zou “de ernstigste fysieke tekorten voor het einde van deze winter kunnen voorkomen”, suggereerde Bruegel, maar een volledig plan is nog niet in werking getreden.

Rapport over grondstoffen: Van aardgas- en oliewinning op zee tot verliezen uit windenergie, ontvang het laatste nieuws over grondstoffenhandel bij Vestle. 

Windenergie

In Spanje is windenergie in 2021 met een respectabele 10% gegroeid, waardoor het aandeel van kernenergie in de elektriciteitsproductie van het land is ingehaald. Maar de windsnelheden in Midden- en Noord-Europa vielen tegen, dus deze groei van windenergie was niet universeel. In totaal haalde de Europese Unie vorig jaar 14,3% van haar stroom uit windenergie. Bovendien hadden windturbinemakers als Siemens Gamesa te kampen met een ander probleem. “We kampen met stijgende grondstofprijzen”, kondigde CEO Andreas Nauen aan. Ook had het bedrijf te kampen met “grote verstoringen in onze toeleveringsketen”, waarvan de CEO verwacht dat dit probleem zal blijven aanhouden in 2022.

De weg vooruit

Aardgas en aardolie winnen op zee kan een nuttige oplossing zijn voor energietekorten, maar er zijn ook zorgen dat gas misschien niet verenigbaar is met de wereldwijde milieudoelstellingen. Het vinden van een evenwicht tussen milieuoverwegingen en de dringende behoefte aan energie zal voor de beleidsmakers dit jaar geen gemakkelijke opdracht zijn. In de tussentijd zullen degenen die zich bezighouden met CFD handel in grondstoffen bij Vestle een paar interessante maanden tegemoet gaan, aangezien de volatiliteit beide uiteinden van het energiespectrum kan treffen, zowel de prijs van aardgas als bedrijven die betrokken zijn bij de productie van windenergie, zoals Siemens Gamesa. Blijf de komende weken op de hoogte van politiek, milieu- en economisch nieuws om beter geïnformeerde handelsbeslissingen te nemen.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 80.81 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html

Total
0
Shares
Previous Article

Wat kunnen we verwachten van Cardano in 2022?

Next Article

Hoe geld verdienen op internet in 2022?

Related Posts