Passief geld verdienen door te investeren in vastgoed

Wil jij zoveel mogelijk rendement op je geld, zonder te grote risico’s? Overweeg een woning voor de verhuur. Het mooie is, je hoeft niet €300.000 te bezitten om een appartement van €300.000 te kopen voor de verhuur. Met een hypotheek kun je het overgrote deel lenen. Door een deel aflossingsvrij te houden, houd je de maandlasten laag.

Investeerders die op zoek zijn naar stabiliteit, gaan niet voor de crypto’s of andere zeer risicovolle beleggingen. Je wilt best risico’s lopen, maar de risico’s moeten beheersbaar zijn en op lange termijn wil je een goed rendement. Als het voorgaande op jou betrekking heeft, is het investeren in een verhuurpand wel iets voor jou.

Is het kopen van een woning voor de verhuur verstandig nu de huizenprijzen zakken?

Sinds 2013 zijn de huizenprijzen aan het stijgen. Vooral in de periode van 2020 tot begin 2022 ging het erg hard met de stijgingen. Een prijsstijging van 10% in één jaar was geen uitzondering. Begin 2022 zijn de hypotheekrentes gestegen en is de oorlog in Oekraïne uitgebroken. Dit heeft de huizenmarkt geen goed gedaan. Nog steeds is er geen sprake van sterk gedaalde prijzen, maar de dalende trend is wel zichtbaar.

Toch kun je jezelf afvragen of de prijzen echt hard onderuitgaan. Er is namelijk nog steeds een groot tekort aan huizen, en het nieuw bouwen van woningen stagneert wederom. Als de hypotheekrentes stijgen de komende maanden en jaren, kan het uitstellen om te kopen ook een grote misser zijn. De toekomst zal het uitwijzen.

Hoe haal je rendement met een te verhuren woning?

Met een beleggingspand dat je verhuurt haal je op twee manieren rendement, namelijk door:

  • Verhuuropbrengsten – Met de huurinkomsten moet je ruimschoots de hypotheeklasten en de kosten kunnen betalen.
  • Waarde in het pand – Er ontstaat overwaarde in het pand door:
    • Prijsstijgingen van vastgoed
    • Maandelijkse aflossingen op de hypotheekschuld

Ook bij dalende woningprijzen kun je dus nog steeds een overwaarde opbouwen. Na iedere maandelijkse aflossing in de hypotheek, zakken mogelijk de hypotheeklasten, maar in ieder geval de hypotheekschuld. Op het aflossingsvrij deel van de hypotheek los je niet af. Dat is de keerzijde van het kiezen voor aflossingsvrij. Een beleggingspand financieren kan op verschillende manieren. 

Is het kopen van een woning of appartement voor de verhuur haalbaar met een aflossingsvrij deel?

Zoals eerder aangegeven hoef je het volledige bedrag voor het kopen van een tweede woning niet op zak te hebben. Je moet eigen geld hebben, maar je kunt bijvoorbeeld 60%, 75% of zelfs nog meer met een hypotheek financieren. Hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen, verschilt per aankoop, per persoon en per geldvestrekker. Je moet dus wel een kapitaal tot je beschikking hebben voor het betalen van een deel van de koopsom en voor het betalen van de kosten voor de aankoop. Met hulp van een goede financier kan het lukken als je tekortkomt voor het kopen.

Komen lagere maandlasten je beter uit? Met een aflossingsvrij deel krijg je maandelijks meer bestedingsruimte. De besparing aan maandlasten kun je weer anders investeren. Of lost ook het aflossingsvrij af, maar dan in je eigen tempo. Door een aflossingsvrij deel krijg je flexibiliteit in jouw hypotheek.

Wil je weten waar de mogelijkheden liggen? Bekijk de verhuurhypotheekrente van de verhuurhypotheek van Mogelijk. Dit geeft je in je maandelijkse lasten en dat is de eerste stap om na te gaan of je doel haalbaar en betaalbaar is. Weet ook dat je niet maximaal hoeft af te lossen, dat scheelt weer in je maandelijkse lasten.

 

Total
0
Shares
Previous Article
De Kracht van Incasso: Het Verbeteren van Betalingsgedrag voor een Gezonde Financiële Toekomst

De Kracht van Incasso: Het Verbeteren van Betalingsgedrag voor een Gezonde Financiële Toekomst

Next Article

Onmisbare gadgets voor iedere student

Related Posts