In deze snelle tijd is een goede opleiding vaak niet voldoende. En dus moet er bijgeleerd worden. Ook zijn er steeds meer regels met betrekking tot het uitvoeren van werk, vaak verplicht. Meer dan ooit eerder moet je dus ook als werkgever regelmatig stilstaan bij wat jouw mensen nodig hebben aan opleiding en bijscholing. Welke cursussen voor personeel zijn echt belangrijk?
Veilig werken
Als er iets altijd aandacht moet krijgen op de werkvloer, dan is het uiteraard veiligheid. Nu is veiligheid een breed begrip. Het kan gaan over veilig werken, maar ook over veiligheid voor collega’s en bezoekers. En over veilig en gezond werken: denk hierbij aan arbowetgeving. Welke cursussen voor personeel zijn echte aanraders op diverse gebieden van veiligheid?
EHBO voorkomt erger
Een ongeluk zit in een klein hoekje, juist ook op de werkvloer. Daarom is het goed om een EHBO-koffer in de buurt te hebben. Een kleine aanschaf en mogelijk gebruik je hem niet of nauwelijks, maar het zou vervelend zijn als er bijvoorbeeld niet eens een pleister voorhanden is. Nog beter is minstens twee medewerkers met een EHBO-diploma in huis te hebben. Met mensen uitnodigen om deel te nemen aan een EHBO-cursus laat je ook nog eens zien dat je hart voor je personeel hebt.
Wie kan er reanimeren?
Je moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren: iemand krijgt een hartstilstand in of vlakbij jouw bedrijf. Voorkom dat iedereen alleen toekijkt en er één iemand een noodnummer belt. Juist in deze situatie is snel handelen, en dus juist reanimeren, van levensbelang. Investeer dus ook voor deze situatie in je mensen en bijvoorbeeld gasten. Laat ook minstens twee collega’s een reanimatiecursus doen: je kan er levens mee redden.
Voorkom bedrijfsongevallen
Je hoopt ook nooit een bedrijfsongeval in jouw onderneming te hebben, maar de kans is altijd aanwezig. Volledig voorkomen is bijna onmogelijk, maar je kan het risico flink verkleinen. Wees als bedrijfseigenaar altijd op de hoogte van wat er op de werkvloer speelt en ga vooral ook zelf regelmatig kijken. Zie je een onveilige situatie: grijp dan direct in en spreek de verantwoordelijke(n) er op aan. Beter nog: bied een paar medewerkers de mogelijkheid hun VCA-certificaat te halen, en laat minstens twee mensen een VCA-cursus voor leidinggevenden volgen. Deze cursussen voor personeel helpen absoluut een groter deel van jouw medewerkers bewust veiliger te werken en calamiteiten te voorkomen. Je zal zien dat ze zich ook verantwoordelijker voelen en collega’s durven aan te spreken op hun manier van werken.
Elke stap naar veiliger werken is er een
Het vraagt elke keer een kleine investering, maar een veilige werkomgeving is onbetaalbaar. Je medewerkers zullen je er dankbaar voor zijn. Alleen met z’n allen kan je voor iedereen een veilig werkklimaat creëren. De overheid geeft ook veel informatie over veiligheid op het werk.
Veiligheid onderweg
Tot slot: zijn jouw mensen regelmatig onderweg? En bellen ze veel voor hun werk? Het kan geen kwaad om ze erop te wijzen dat tijdens het rijden je mobiele telefoon vast houden verboden is. Sterker nog: je kan zelfs zeggen dat jij niet-handsfree bellen als bedrijf sterk afkeurt. Wij ze bijvoorbeeld op dit artikel dat de regels over bellen in de auto heel duidelijk uitlegt.