Als je een nieuwe baan hebt, word je meestal gevraagd om een loonheffing formulier te ondertekenen. Hierop kun je kiezen of je de loonheffing wilt toepassen ja of nee. Maar wat is loonheffing überhaupt? Hoe moet je die loonheffing berekenen? En waar kun je de loonheffingskorting aanvragen? Wij leggen het uit in deze blog.
Heffingskortingen
Loonheffing valt onder heffingskortingen. Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Als je in loondienst werkt, houdt je werkgever rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen wordt de loonheffingskorting genoemd. Daardoor betaal je minder loonheffing, en krijg je dus meer loon uitbetaald.
Loonheffing wat is het?
Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. Loonbelasting is een belasting die ieder werkend persoon moet betalen. Van dit geld betaalt de overheid bijvoorbeeld alle publieke voorzieningen en de sociale uitkeringen. De premie volksverzekeringen bestaat uit de AOW-premie, Wlz-premie (Wet langdurige zorg) en ANW-premie (Algemene Nabestaandenwet). Al deze premies en de loonbelasting zijn dus samengepakt in de loonheffing. De loonheffing hoef je niet zelf over te maken. Dat doet je werkgever, die het bedrag automatisch inhoudt van je salaris.
Maar hoe zit het dan met loonheffingskorting?
Loonheffingskorting is een korting op je belastingen, die je kunt aanvragen bij je werkgever of uitkeringsinstantie. Hij betaalt dan minder belasting, en jij krijgt daardoor meer loon. Waar kan je deze loonheffing dan aanvragen? Meestal krijg je als je ergens gaat werken een formulier waarop staat of je loonheffingskorting wilt toepassen. Deze kun je dan invullen en vervolgens teruggeven aan je werkgever. Doe dit wel vóór je eerste werkdag of als je jouw contract inlevert, anders geldt de loonheffingskorting niet. Ook als je geen recht hebt op loonheffing dien je het formulier bij je werkgever in te leveren.
Heb je één werkgever?
Heb je één werkgever, uitkering of AOW? Dan kun je de korting laten toepassen. De korting is over het hele jaar berekend. Als je dit toepast, krijg je direct elke maand meer loon of uitkering gestort. Je kunt de korting ook niet laten toepassen. Dan krijg je het bedrag wat je te veel aan belasting hebt betaald terug tijdens de aangifte inkomstenbelasting.
Heb je meerdere werkgevers?
Heb je meerdere werkgevers, bijvoorbeeld meerdere bijbaantjes of een extra baan in het weekend? Of heb je bijvoorbeeld naast je AOW ook een pensioen? Dan kan je de loonheffingskorting maar bij één werkgever laten toepassen. De hoogte van de korting is namelijk afhankelijk van de hoogte van je loon, uitkering of pensioen. Als je bij meerdere werkgevers korting zou ontvangen, is de kans groot dat je té veel korting ontvangt. Dit moet je dan achteraf met de definitieve aanslag weer terugbetalen. Dat is natuurlijk zonde. Het is verstandig om de heffingskorting te laten toepassen bij de werkgever waar je het hoogste brutoloon krijgt. Hoe hoger het loon, hoe meer heffingskorting je ontvangt. Dit dan natuurlijk voordeliger. De overige inkomsten worden bij de belastingaangifte alsnog verrekend met de korting. Als je via een uitzendbureau werkt, bijvoorbeeld YoungCapital, dan krijg je bij al je baantjes loonheffingskorting. Dit komt doordat YoungCapital de werkgever is. Ondanks meerdere baantjes heb je maar één werkgever.
Hoe bereken je je loonheffingskorting?
Jouw loonheffing en loonheffingskorting worden automatisch berekend door de overheid. Wil je toch zelf je loonheffing berekenen, dan kan dat via de website van de Belastingdienst. Hierop staat een loonheffing tabel. Het enige wat je nodig hebt om het uit te rekenen is je brutoloon. Scroll in de tabel totdat je het brutoloon hebt gevonden. In de eerste drie kolommen staan jouw loonheffingen zonder korting, met korting en het totale bedrag aan loonheffing dat je hebt gekregen.
Inkomstenbelasting aangifte doen
Om je loonheffingskorting terug te krijgen, dien je inkomstenbelasting aangifte te doen. Vanaf 1 maart staat de aangifte meestal klaar in Mijn Belastingdienst. Waarschijnlijk heb je dan ook al een brief gekregen. In deze brief staat ook een uiterlijke datum dat je jouw aangifte kan doen. Veel mensen zien altijd op tegen het doen van aangifte, maar als je goed op de hoogte bent van je financiële situatie kan het zelfs zo zijn dat je geld terug krijgt. Hieronder zetten wij nog even op een rij waar je op moet letten tijdens het doen van de aangifte.
- Controleer je gegevens
Tegenwoordig vult de Belastingdienst al een groot deel van je belastingaangifte voor je in. Dat betekent alleen niet dat deze vooraf ingevulde aangifte automatisch ook allemaal klopt. Let daarom even goed op en check alle gegevens in deze vooraf ingevulde aangifte goed. - Gebruik de belastingaangifte van het jaar daarvoor
Is er niet zo veel in je persoonlijke situatie veranderd het afgelopen jaar? Dan is het handig om je belastingaangifte van vorig jaar erbij te pakken. Zo zie je meteen wat je toen hebt ingevuld en misschien kan je wel volledige bedragen overnemen. - Vul het correct in
Bij het invullen van je Belastingaangifte moet je je inkomen invullen in drie verschillende boxen. De boxen zijn verschillende categorieën waarbinnen je inkomen verdeeld kan worden en waar je mogelijk belasting over moet betalen. Of je belasting moet betalen, hangt af van de bron van je inkomsten en de hoogte daarvan. Check altijd even of je het goed hebt ingevuld. - Maak gebruik van aftrekposten
Met aftrekposten kun jij ervoor zorgen dat je zelfs geld terugkrijgt. De meeste aftrekposten worden niet door de Belastingdienst ingevuld. Zoek daarom even goed uit waar jij recht op hebt. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld zorgkosten, studie- en reiskosten en/of giften aan het goede doel.