Er zijn allerlei momenten waarop wat extra geld goed van pas komt. Bijvoorbeeld wanneer je dringend een andere auto of wasmachine nodig hebt, maar niet voldoende spaargeld op je rekening hebt staan. Daarnaast kiezen steeds meer mensen voor het verduurzamen van hun woning. Ook dan is vaak niet het complete benodigde bedrag direct beschikbaar. Zelfs als je gebruik kunt maken van verduurzamingssubsidies, moet je het geld vaak eerst voorschieten. Beschik je niet over voldoende financiële reserves? Dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Deze wordt ook wel een consumptief krediet genoemd. Natuurlijk zijn er wel wat zaken waar je op moet letten voordat je een lening afsluit. Zo zorg je ervoor dat je geld kunt lenen tegen de meest gunstige voorwaarden.
De looptijd van je lening
Als je geld wilt lenen heb je de keuze uit verschillende soorten leningen. Zo is er het flitskrediet, waarbij het gaat om een relatief laag bedrag dat binnen drie maanden moet worden terugbetaald. Veel mensen kiezen echter voor een persoonlijke lening. De looptijd van zo’n rekening is minimaal twaalf maanden en maximaal 180 maanden. Bij sommige kredietverstrekkers is deze looptijd korter, namelijk maximaal 120 maanden. Het is dus slim om van tevoren even te checken hoe lang je erover mag doen om je lening volledig af te betalen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om je persoonlijke lening versneld af te lossen. Zo bespaar je extra op de kosten van het geld lenen en ben je sneller van je schulden af. Vraag jouw bank of financier van tevoren of dit mogelijk is bij jouw lening.
Geld lenen? Voorkom een te hoge rente!
Wil je zelf geld lenen? Dan doe je er goed aan om het aanbod van meerdere financiers met elkaar te vergelijken. Let bijvoorbeeld goed op de geldende rentepercentages. Per aanbieder kan dit percentage en dus ook je maandelijkse aflossing flink variëren. Vanuit de overheid is een maximaal rentepercentage vastgesteld: 12% op jaarbasis. Natuurlijk ga jij altijd voor een persoonlijke lening met de laagste rente en de beste voorwaarden! Bij vrijwel alle aanbieders regel je dit gemakkelijk en snel online!
Totale kosten bij geld lenen
Naast de bekende rente betaal je nog meer kosten bij het afbetalen van je lening. Bekijk dus van tevoren goed hoeveel het geld lenen jou gaat kosten. De totale prijs van je lening bestaat allereerst uit het geleende bedrag. Alles wat je leent, moet je immers ook weer terugbetalen aan je bank of kredietverstrekker. Het afbetalen van het geleende bedrag heet de aflossing. Hier bovenop betaal je ook nog een rente, die per aanbieder sterk kan wisselen. Verder rekenen vrijwel alle banken en andere kredietverstrekkers een provisie. Een eenmalige provisie is een bedrag dat je slechts één keer betaalt en is bedoeld om de bijkomende kosten te dekken die ontstaan bij het verstrekken van de lening. In sommige gevallen wordt er een doorlopende provisie berekend. Informeer altijd hoe jouw aanbieder dit regelt en voorkom verrassingen bij geld lenen!