Geld besparen én een warme woning deze winter

De koude wintermaanden zijn weer in aantocht. Dit betekent voor veel mensen maar één ding – lekker op de bank met een grote kop chocolademelk, lievelingsfilm aan en de verwarming hoog. En vergeet ook zeker de warme wollen sokken en de foute Kersttrui niet. Wat veel mensen echter niet weten, is dat ongeveer 75% van het energieverbruik wordt opgestookt door de verwarming en dat de verwarming een graad hoger zetten jaarlijks kan zorgen voor 100 euro meer aan kosten. Nu je dit weet vraag je je misschien af hoe je zonder de verwarming hoger te zetten en dus de stookkosten te beperken, toch kunt zorgen voor een warm huis tijdens de wintermaanden. Wij geven je dan ook graag een aantal tips. Heb je bijvoorbeeld ooit weleens gehoord van een radiator ventilator?

Het plaatsen van een radiator ventilator

Wat is een radiator ventilator precies en hoe werkt het? Ondanks dat het kostbaar en ingewikkeld klinkt, is dit het niet. Een radiator ventilator is namelijk een simpel te monteren, kleine ventilator welke op elke radiator past en die ervoor zorgt dat het proces van stijgende warme lucht wordt versneld. Het zorgt er dus simpel gezegd voor dat jouw verwarming sneller verwarmd. Bijkomend voordeel is dat je met deze ventilator de temperatuur van je verwarming uiteindelijk zelfs lager kunt zetten, aangezien een radiator mét ventilator sneller verwarmd dan zonder. Bespaar je onderaan de streep nog kosten ook en heb je gegarandeerd een lekker warm huis. Win-win.

Kaarsjes aan en de gordijnen dicht

Wil je wel een warm huis, maar hier liever niet teveel geld aan uitgeven dan zijn er ook andere oplossingen te bedenken. Zo kan je bijvoorbeeld slim omgaan met je gordijnen door deze overdag open te houden en in de avond te sluiten om zo de warmte vast te houden, deuren te sluiten om de warmte niet te laten ontsnappen en de bank niet voor de verwarming te plaatsen om zo de warme lucht niet te blokkeren. Tenslotte kun je ervoor kiezen om een vloerkleed te plaatsen zodat er minder warmte via de vloer verloren gaat en is het natuurlijk enorm romantisch om extra kaarsjes te branden. Kortom, mogelijkheden zat. 

Een oplossing voor de lange termijn

Wil je een goed verwarmde woning bij de bron aanpakken, dan is de mate van isolatie enorm belangrijk. Natuurlijk is het gezellig om ‘s avonds de gordijnen extra vroeg dicht te doen en (veel) kaarsjes te branden, maar is een oplossing voor de lange termijn het meest zinvol. Uiteindelijk wil je er ook de volgende winter weer warm bijzitten. Heeft jouw woning bijvoorbeeld enkel glas? Kies er dan voor om deze te vervangen door dubbel glas. Ondanks dat dit een eenmalige investering is die flink kan zijn, zal je hier op de lange termijn zeker de voordelen van ondervinden. Mocht dit toch een te grote uitgave zijn, kan je ook kiezen voor het aanbrengen van raamfolie of het dichten van kieren met tochstrips. Minder kostbaar, maar alsnog effectief. Daarnaast is het ook belangrijk om het dak, de vloer en de wanden goed te isoleren om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. Tip: verdiep je van tevoren in eventuele subsidieregelingen die toepasbaar kunnen zijn op jouw situatie. Wellicht dat je hiermee nog wat kosten kunt besparen.

Voor welke optie je ook kiest, verdiep je in ieder geval goed in de verschillende mogelijkheden en de mate van isolatie van jouw woning om er zo warmpjes bij te zitten de aankomende periode. En vergeet niet, gezellig met zijn allen dicht tegen elkaar aan op de bank zitten mag altijd.

Total
0
Shares
Previous Article

Leuke bezigheden voor het weekend

Next Article

5 tips: hoe onderzoek ik crypto voordat ik ze koop?

Related Posts